kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Visit Zuid-Limburg en ANWB herintroduceren de Mergelland fietsroute

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021

Visit Zuid-Limburg en ANWB herintroduceren de Mergelland fietsroute

Visit Zuid-Limburg en ANWB hebben de eerder zo populaire Mergelland fietsroute nieuw leven ingeblazen. In 2015 werd de ANWB bewegwijzering verwijderd, maar de vraag naar de route bleef groot. Nu is de Mergelland fietsroute weer te volgen via bestaande knooppunten; zo'n 155 kilometer door het Zuid-Limburgse land. Dit is precies waar het uitgebreide knooppuntennetwerk zich voor leent: door het slim aan elkaar knopen van knooppuntnummers zijn de mooiste thematische routes te maken..

De Mergellandfietsroute was al vanaf de aanleg één van de meest populaire fietsroutes van Nederland. De route werd in 1963 aangelegd en bewegwijzerd door de ANWB tegelijk met de gelijknamige autoroute. Ook na het verdwijnen van de bewegwijzering bleef er veel vraag naar de Mergelland fietsroute. Daarom bespraken ANWB en Visit Zuid-Limburg hoe ze de route in ere konden herstellen. Spreiding van fietsers door de hele regio en zónder extra (onderhoud van) borden waren hierbij de uitgangspunten. Besloten werd gebruik te maken van het fijnmazige en goed onderhouden Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem.

De ‘nieuwe’ route volgt zo nauwkeurig mogelijk het originele traject van 125 kilometer, maar wijkt daar hier en daar van af, waardoor de totale lengte nu 155 kilometer is. Een lekkere kluif voor racefietsers en andere kilometervreters. Voor de recreatieve fietser zijn er drie cirkelvormige deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. Af en toe pittig, maar dus ook zeer geschikt voor fietsers met een e-bike.

Informatie over de regio en bestellen van een speciale routebrochure kan op de sites: visitzuidlimburg.nl/mergellandfietsroute of anwb.nl/mergelland.

Bron: Visit Zuid-Limburg