Home » Wat we doen » Landelijk routebeheer » Meldpunt routes

Meldpunt routes

Voor het verbeteren van routekwaliteit

Om digitale fietsroutedata actueel en correct te houden, zijn ogen en oren in het veld onmisbaar. Daar constateer je het beste hoe de routes er in het veld bijliggen. Wij beheren samen met Wandelnet meldpuntroutes.nl. Een platform om aan te geven waar verbetering of onderhoud nodig is. Dit draagt bij tot een verbetering van de routenetwerken en daarmee tot een onbezorgde fiets- of wandelervaring.

Met tienduizenden kilometers aan bewegwijzerde route kan het gebeuren dat er iets niet klopt of aangepast zou moeten worden. Van een ontbrekend bordje of beschadigde markering tot vernield infopaneel. Via meldpuntroutes.nl is een melding in een paar klikken gedaan.

bewegwijzerde fietsroute
beheerders fietsnetwerken
gemarkeerde wandelroute
meldingen in 2022

Fietsen en wandelen

Dankzij de samenwerking met Wandelnet kunnen ook wandelaars eenvoudig meldingen doorgeven. Dit biedt ook netwerkbeheerders meer gemak en efficiency. Ze hoeven nu maar met één systeem te werken.

Juiste beheerder

Door het invoeren van de locatie van de melding gaat deze automatisch naar de juiste beheerder. Deze beoordeelt de melding en doet zo nodig een aanpassing in het veld en in het digitale databestand.

Monitoring

Onze richtlijn is dat meldingen binnen vier weken moeten zijn opgelost. Staan ze lang open, dan spreken we de onderhoudsinstantie aan. Het oplossingspercentage en termijn wegen mee in de Kwaliteitsmonitor.

Api voor koppeling

Meldpuntroutes.nl is een op de routedatabank gebaseerde meldtool. De meldingen worden opgeslagen in een beheersysteem dat via een api direct te koppelen is aan lokale, eigen beheersystemen.


Een sterke samenwerking

De geschiedenis van het meldpunt gaat terug naar najaar 2010. Toen is Fietsplatform gestart met het meldsysteem bordjeweg.nl. In 2018 werd de 10.000e melding opgelost. Wandelnet had meldpuntwandelen.nl, met een bredere focus qua soorten meldingen. Eind 2019 zijn de systemen samengevoegd in het gezamenlijke meldpuntroutes.nl voor meldingen over fiets- en wandelroutes.

Blijf op de hoogte

van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.

Volg ons