Routedatabank
Actuele recreatieve data op één plek
Het plannen en volgen van routes gebeurt steeds meer digitaal. Ontsluiting van digitale routeinformatie aan de consument is daarvoor essentieel. Maar ontwikkelaars van routeproducten moeten dan wel over actuele en kwalitatief hoogwaardige routedata kunnen beschikken. De Routedatabank ontsluit recreatieve data als open data voor derden. Zo zorgt hij voor efficiënt routebeheer en borging van routes in ruimtelijk beleid. Daarmee draagt de routedatabank bij aan verhoging van het recreatieve routegebruik in Nederland.
Er zijn in Nederland tientallen beheerders van recreatieve routenetwerken. Iedere beheerder houdt het routeverloop op eigen wijze bij. Het aanbod van routedata is dus divers en gefragmenteerd. Voor samenvoeging ervan tot één landelijk bestand ontwikkelde het Fietsplatform de Routedatabank, die we nu samen met Wandelnet beheren. We vervullen daarbij de rol van makelaar en brengen vraag en aanbod bij elkaar. Want niet alleen het aanbod is divers, ook de vraag vanuit de professionele markt is dat.
Kwalitatieve betrouwbare fietsroutedata leveren op landelijke schaal vereist coördinatie. Wij doen dit door de data samen te voegen op basis van een uniforme kwaliteitsstandaard. Professionele verwerkers van routedata kunnen altijd beschikken over een actueel landelijk digitaal aanbod routedata. Te gebruiken als onderlegger, referentiedata, plandata of basisdata voor software. De consument ziet het resultaat terug in routewijzigingen, navigatieapps en bouwplannen.
Beschikbare data
Beschikbare data in de Routedatabank zijn onder meer LF-routes, regionale fiets- en wandelnetwerken, LAW’s, Streekpaden, NS-wandelingen, MTB- en ruiterroutes. Voor beleidsdoeleinden zijn alle data vrij beschikbaar. Voor publieksdoeleinden gelden voor sommige regio’s nog beperkingen.
Actualiteit
We benaderen regionale beheerders actief om de meest recente brondata te verzamelen. Tegelijk faciliteren we dat ook fietsers feedback kunnen geven op de kwaliteit van die routedata via meldpuntroutes.nl. Het stimuleert eigenaren van de data om deze up-to-date te houden.
Gebruikersgroep
De Routedatabank heeft een brede en gevarieerde gebruikersgroep: van gemeenten, onderwijs-instellingen en belangen-behartigers tot cartografen en app-bouwers. Voor Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) en de Atlas voor de Leefomgeving vormt de Routedatabank de basis.
Vier routevormen, één databank
Fietsplatform en Wandelnet beheren samen de Routedatabank. Alle recreatieve fietsroute- en wandelroutedata is beschikbaar. Dankzij samenwerking met Wielersportbond NTFU en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS zijn ook de mountainbike routes en ruiterroutes ingebracht.
Lees ook
Werksessie pilot landelijk fietsnetwerkbeheer
Voor het optimaliseren van de fietsroutedata in de routedatabank werken we samen met een pilotgroep. Hierin zit een afspiegeling van route(data)beheerders. Na de aftrap op 19 april jl. was op 24 mei een eerste werksessie.
Optimaliseren fietsroutedata landelijke routedatabank
In ons jaarwerkplan 2023 staat o.a. dat we dit jaar het fietsroutedata onderdeel van de routedatabank willen optimaliseren. Dit gaan we doen samen met een pilotgroep met daarin een afspiegeling van diverse route(data)beheerders. Een eerste overleg met deze groep was op 19 april 2023.
Vakberaad over routedata
Tijdens een online vakberaad gingen we met elkaar in gesprek over thema’s die zowel op landelijk als regionaal niveau spelen, en waarbij we elkaar kunnen helpen.
Blijf op de hoogte
van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.