In de Routedatabank die wij samen met collega-organisatie Wandelnet beheren, staan zo’n 400 instanties gekoppeld; 75 daarvan gebruiken de data voor consumentendoeleinden. De toepassing van de data is heel verschillend. Bij een recente nieuwe aanvraag tot toegang kwam specifiek het gebruik voor Omgevingsvisies naar voren.

Zo vroeg een stedenbouwkundig ontwerpbureau toegang tot de fiets-, wandel-, MTB- en ruiter/menroutes. “We zijn momenteel bezig met een omgevingsvisie voor twee gemeenten. Een veel besproken onderwerp bij beide gemeenten is recreatieve routes. Met de data uit de Routedatabank kunnen we de routes op kaartmateriaal verbeelden”, aldus de aanvrager.

GIS-beheerder Jon Rietman van Wandelnet behandelt alle aanvragen. Hij communiceert regelmatig intern over de diverse toepassingen. Zo was er recent een mooi voorbeeld van hergebruik van onze Routedatabank-data. “Gemeente Haarlem hangt de data in hun eigen portaal/viewer. Dat doen trouwens ook diverse andere organisaties. Dit is allemaal gekoppeld. Hun gepubliceerde data zijn even actueel als die op de Routedatabankserver.”

De Routedatabank zelf raadplegen? Klik hier

Vergelijkbare berichten