kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Van eerste LF-route naar LF Kustroute

Gepubliceerd op vrijdag 10 juli 2020

Van eerste LF-route naar LF Kustroute

Met de lancering van de LF Zuiderzeeroute nog vers in het geheugen is het vandaag, 10 juli 2020, de beurt aan de nieuwe LF Kustroute. Deze derde LF-icoonroute in de reeks loopt van Cadzand-Bad tot aan Bad Nieuweschans. Vermeldenswaardig is dat de LF1 Noordzeeroute, waar de LF Kustroute deels op is gebaseerd, in 1989 de eerste volledig bewegwijzerde LF-route was. De LF1 groeide uit tot één van de meest populaire uit het LF-aanbod. “De kracht en pracht van de oorspronkelijke route blijft natuurlijk overeind,“ zegt Eric Nijland, directeur Fietsplatform, “maar samen met onze regiopartners hebben we op diverse plekken het tracé nog verder kunnen verbeteren.”

“Voor inwoners en bezoekers van Noord-Holland is het goed nieuws dat de bestaande routes LF1 Noordzeeroute en LF10 Waddenzeeroute samengevoegd zijn tot één toproute langs de Noordzee- en Waddenzeekust in Nederland. Ik hoop dat veel fietsers de route gaan verkennen en zien hoe prachtig én afwisselend Noord-Holland is.”
Provincie Noord-Holland – gedeputeerde Ilse Zaal


Het succes van fietsen langs de kust laat zich makkelijk verklaren: de uitnodigende stranden en levendige badplaatsen, de duinlandschappen en kweldergebieden met hun rijke flora en fauna. De vele havens onderweg, volop bedrijvigheid. En dit alles met de zilte zeelucht en het ruisen van de branding als decor.

De kust als icoon
De LF Kustroute krijgt met recht het predicaat ‘LF-icoonroute’, niet in het minst vanwege de vele waterbouwkundige wonderen langs de route. In Zeeland de befaamde Deltawerken, met de 9 km lange Oosterscheldekering als indrukwekkend hoogtepunt. In Noord-Holland gaat de route bij de Hondsbossche Duinen door een nieuw stuk natuur, aangelegd om de kust op natuurlijke wijze te beschermen. foto Den Helder shutterstockEn natuurlijk gaat de route over de Afsluitdijk. Weliswaar vanwege het versterkingsproject tijdelijk alleen per fietsbus te passeren, maar hij blijft indrukwekkend. Net als de eerste vismigratierivier ter wereld die er wordt aangelegd.

De route voert trouwens nu ook langs Den Helder, waar de Oude Rijkswerf Willemsoord is bestempeld tot Rijksmonument. Fietsers die wat extra avontuur willen, kunnen vanaf Den Helder eilandhoppen en ervaren dan het ultieme gevoel van de Waddenzee. Deze grootste getijdenzee ter wereld is bestempeld tot UNESCO Werelderfgoed.

In het Westland fiets je kilometerslang op het duin, met uitzicht op zee én de Glazen Stad, waar het Westland zo bekend om is geworden. Dit deel van de LF Kustroute loopt door het Nationaal Park Hollandse Duinen en is in ieder jaargetijde prachtig om te fietsen."
Bezoek Westland  – Jeroen Beelen


Alles voor de voorbereiding en planning

Gemak en service zijn speerpunten van elke icoonroute. Op de website lfkustroute.nl en in de app LF-routes staat de route met handige indeling in dagtrajecten en downloadbare GPX. Ideaal voor het voorbereiden en plannen van de tocht. De fietsgids met losse kaarten schaal 100.000, geeft een interessante beschrijving van de hoogtepunten onderweg. De compacte, nieuwe bewegwijzering is in twee richtingen aangebracht. In de provincie Groningen zijn het nu nog even de bordjes LF10 die de weg wijzen. “Als ook daar de herkenbare LF Kustroutebordjes hangen, is maar liefst 610 km route uniform bewegwijzerd.” aldus Eric Nijland. 

De gemeente Goeree-Overflakkee is blij met de lancering van de vernieuwde LF Kustroute. Steeds meer mensen kiezen voor een fietsvakantie. Wethouder Tea Both-Verhoeven (Eilandmarketing): “Hoe mooi is het om in je vakantie de route langs de Noordzee te fietsen? En het is ook nog eens een hele duurzame manier van reizen, het sluit mooi aan bij onze duurzame ambities!” Ook wethouder Peter Feller (Recreatie en Toerisme) is enthousiast: ‘Ik nodig iedereen die de route gaat fietsen uit om op Goeree-Overflakkee even een uitstapje te maken en de mooie plekken te verkennen. Ons eiland heeft ontzettend veel te bieden!”
Gemeente Goeree-Overflakkee


Gezamenlijk project

foto bordje LF KustrouteSamen met regionale partners is gewerkt aan de ontwikkeling van de LF Kustroute. De bestaande LF1 Noordzeeroute en LF10 Waddenzeeroute vormden de basis. Kilometer voor kilometer is gekeken naar mogelijkheden voor nog meer verdieping van het thema, dan wel comfort voor de fietser. Immers, bij de tracering vormen aantrekkelijkheid, afwisseling en comfort belangrijke criteria. Eric Nijland schetst: “Bij de voorbereiding hebben we contact gezocht met de DMO’s om samen met hen onder andere te komen tot de beste poi’s voor op de website. En ligt een bezienswaardigheid een stukje van de route dan is die via de fietsknooppunten makkelijk te bereiken. Even pauzeren op een bankje hoort er natuurlijk ook bij. Fijn om te zien dat Routebureau VVV Zeeland onlangs investeerde in extra voorzieningen voor de recreatieve fietser waaronder 19 picknick-plekken en 31 fietsoplaadzuilen.“

Dit voorjaar heeft Routebureau VVV Zeeland dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland de huidige LF1 Noordzeeroute aangepast naar de nieuwe iconische LF Kustroute. Bij de nieuwe route horen nieuwe borden. Deze zijn in heel Zeeland geplaatst langs de route in twee richtingen. Bovendien is in Zeeuws-Vlaanderen de route verlegd, zodat je volledig langs de kust fietst. De LF Kustroute is de optimale manier om de Zeeuwse kust te ontdekken. De frisse zeewind in de neus, uitzicht over het water, naast de dijk zie je de schepen voorbij varen. Dat is fietsen langs de Zeeuwse kust. Ook fiets je over de diverse dammen en unieke waterkeringen van de Deltawerken, waaronder de indrukwekkende Oosterscheldekering. Onze tip: ‘Start de route in Zeeland. Als je de route van zuid naar noord fietst heb je vaak de wind in je rug.’’
Routebureau VVV Zeeland – Anne Reijniers


Inzet is ook om samen met de partners de route te promoten. Zo bereiken we veel meer fietsers dan ieder alleen. Zowel regionaal, als nationaal en internationaal. Het Fietsplatform ontwikkelde een handige toolkit met logo’s, teksten en foto’s. Ook landelijke organisaties als ANWB en NBTC Holland Marketing vragen we aan te haken en de route mee te nemen in hun promotie. Net als fietstouroperators en horecabedrijven. Het consequent uitdragen van de hashtag #lfkustroute op social media zal bijdragen aan het verder profileren van de route. 

Elke LF-icoonroute heeft een eigen beeldmerk en huisstijl, geïnspireerd op de fietsplaatjes die we allemaal wel kennen. Iedereen die de route heeft gefietst kan een persoonlijke oorkonde aanvragen en een unieke framesticker met het beeldmerk van de route. De kracht van de familielijn zit niet alleen in de beeldmerken. “We merken nu al dat de routes onderling profiteren van de aandacht rondom de lanceringen.“

Vanaf het prille begin was ik betrokken bij de planvorming rondom de nieuwe LF-icoonroutes. Ik ben dan ook erg trots dat twee van de drie pilotroutes door Friesland lopen: de LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute. Het Friese deel van de LF Kustroute geeft een goed beeld van de strijd tegen het water in Friesland: van de Afsluitdijk, via Zwarte Haan en het buitendijkse Noorderleech naar de hoogste terp van Nederland: Hegebeintum. Maar ook de mooiste vissersstadjes en dorpjes worden aangedaan, zoals Harlingen, Holwerd, Wierum en Peasens-Moddergat.
Recreatieschap Marrekrite - Corrie de Groot


De invloed van corona

Het meerdaags fietsen heeft de eerste helft van 2020 zo goed als stil gelegen. Gelukkig zijn veel horecabedrijven en campings weer open en mag per 1 juli de fiets weer mee in de trein. Onmisbaar voor het voor- en natransport bij een LF-route. Uit recent onderzoek van het Fietsplatform onder het Nederland Fietsland Fietserpanel blijkt dat een groot deel van de respondenten hun fietsvakantieplannen aanpast en kiest voor een fietsvakantie in Nederland in plaats van in het buitenland. Ongetwijfeld komen dus snel de eerste oorkonde-aanvragen en ervaringen van LF Kustroute-fietsers binnen. Mooie content voor de website!

Actuele ontwikkelingen staat ook op de website lfkustroute.nl. Bijvoorbeeld informatie over de Afsluitdijk die een aantal jaar wegens werkzaamheden is afgesloten. Hiervoor zijn afspraken met Rijkswaterstaat gemaakt voor een gratis fietsbusverbinding. Ook informatie over veren die mogelijk in aangepast dienstrooster varen, melden we.

“Met z’n 610 km schoon aan de haak is de LF Kustroute de langste route die we hebben. Wil je nog wat verder fietsen? Dat kan. De route is namelijk onderdeel van de internationale EuroVelo 12 North Sea Cycle Route. Maar, geniet in het kader van de actuele campagne ‘Hier Moet je Zijn’ eerst lekker van al het moois dat Nederland te bieden heeft.“ zo besluit Eric Nijland.