kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Ook Vlaanderen rolt LF-icoonroutes uit

Gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2020

Ook Vlaanderen rolt LF-icoonroutes uit

In navolging van het Fietsplatform transformeert Toerisme Vlaanderen de Vlaamse LF-routes naar icoonroutes. Zij lanceerden op 26 oktober 2020 de Kustroute als eerste van acht ‘icoonfietsroutes’. Delen van deze routes vormen straks samen een grote ronde: de Vlaanderenroute. De nieuwe thematische routes vervangen vanaf voorjaar 2021 de huidige Vlaamse LF-routes. Ons idee van de LF-icoonroutes is dus breed omarmd in Vlaanderen. Niet alleen het concept nemen ze over; ook krijgen de Vlaamse routes vergelijkbare bordjes als de nieuwe LF-bordjes in Nederland. 

De nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen dus de Vlaamse LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap en tot op vandaag werden onderhouden door vrijwilligers. De bewegwijzering van de oude LF-routes wordt geleidelijk weggehaald tussen herfstvakantie 2020 en begin lente 2021. In juli 2021 moeten de nieuwe routes gerealiseerd zijn. Iedereen die in tussentijd de oude routes wil fietsen kan dat doen met behulp van de gps-routes op de website van Grote Routepaden. Grote Routepaden blijft ook in de toekomst partner en schakel naar de (langeafstand)fietsers.

De uitrol van de achtnieuwe langeafstandsfietsroutes is een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg. De komende vijf jaar investeren Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties bijna 1 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen. Het nieuwe project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ zet in op de realisatie van acht nieuwe icoonfietsroutes, op gestructureerd overleg tussen alle Vlaamse fietspartners, op uitwisseling van kennis en data, op de ontwikkeling van een portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen, op de uitgave van uniforme fietsgidsen en op communicatie naar de sector en de vakantiefietser.schema icoonroutes Vlaanderen 

Zie ook het bericht op website Toerisme Vlaanderen