kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Nieuwe voorzitter Landelijk Fietsplatform

Gepubliceerd op vrijdag 28 april 2006

Het Fietsplatform heeft een nieuwe voorzitter: de heer Jan Dijkema (61) uit Tubbergen. Met name in zijn eerdere functie als Gedeputeerde Economische Zaken, Recreatie en Toerisme van de Provincie Overijssel was de heer Dijkema al betrokken bij het werk van het Fietsplatform, de eerste bewegwijzerde Landelijke Fietsroute werd door hem in 1989 in Delden geopend. Dit vormde het startschot voor wat nu het hoofdroutenet voor de recreatieve fietser is.

Jan Dijkema is thans lid van het hoofdbestuur van de Internationale Schaats Unie, lid van de nationale beoordelingscommissie RAAK (innovatieplatform MKB) en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme.
Als Gedeputeerde van de Provincie Overijssel was de heer Dijkema in de periode 1978-1994 nauw betrokken bij het opzetten van fietsroutes en fietsinfrastructuur. In 1986 is hij landelijk tot 'Kampeerder van het Jaar' gekozen, vanwege een zeer actief toeristisch beleid met oog voor zowel de belangen van de consumenten als van de ondernemers.
Zijn loopbaan vervolgde hij in 1994 als voorzitter van Arbeidsvoorziening Overijssel. In 2001 keerde de heer Dijkema terug naar de politiek en wel naar het Ministerie van Economische Zaken. Hier was hij tot 2004 werkzaam als adviseur.

Met het nieuwe voorzitterschap wil Jan Dijkema een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het Landelijk Fietsplatform als hét expertisecentrum op het gebied van het recreatieve fietsen in Nederland. “Nederland mag dan wel bekend staan als een fietsland, we moeten zorgen dat dit – ook ten aanzien van het recreatieve fietsen – zo blijft”, aldus Dijkema.
Verder wil hij zich sterk maken voor een blijvend slagvaardige organisatie van het beheer van de Landelijke Fietsroutestructuur en voor de verdere doorontwikkeling en de promotie van de routes waaruit dit netwerk is opgebouwd. Momenteel maken al ruim 1 miljoen Nederlanders gebruik van het netwerk, met name voor een korte of langere fietsvakantie. Dit resulteert op jaarbasis in ongeveer 2,8 miljoen overnachtingen en € 150 miljoen aan bestedingen. Volgens Dijkema liggen er kansen om ook de buitenlandse toerist meer voor dit netwerk te winnen.

De heer Dijkema volgt mevrouw Anneke van Dok–van Weele op, die van begin 2000 tot eind 2004 voorzitter van het Fietsplatform was.