kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Netwerkbijeenkomst rondom thema Meten is Weten

Gepubliceerd op donderdag 5 maart 2020

Netwerkbijeenkomst rondom thema Meten is Weten

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs, op vrijdag 28 februari 2020, organiseerden we samen met Wandelnet en Wielersportbond NTFU een routenetwerkbijeenkomst rondom het thema Meten is Weten. Zo'n 45 vertegenwoordigers van netwerkbeheerders, provincies en regionale promotieorganisaties waren aanwezig.

Thema Meten is weten
Gebruik en waardering van het routeaanbod is in algemene zin goed te meten. Dit geeft inzicht in bestaande en potentiële ‘klanten’ en in het rendement van investeringen. Lastiger is het meten van waar, wanneer, wat wordt beoefend, denkend aan de verschillende vormen van routegebonden recreatie. Hoe prettig zou het zijn om gerichter te kunnen investeren, bijvoorbeeld in de aanpak van eventuele knelpunten. Of in het spreiden van fietsers, mountainbikers, wandelaars en andere gebruikers van de buitenruimte. Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen. Veel regio’s doen verkenningen of hebben pilots lopen. Slimme toepassing van informatietechnologie lijkt hiervoor dé basis. Maar, wat is technisch al mogelijk en op welke trends we kunnen inspelen? We nodigden twee sprekers uit die vanuit een onafhankelijke positie hierover spraken. Digitaal innovator Ment Kuiper wist de zaal actief te betrekken bij zijn presentatie over trends en technische ontwikkelingen, bijvoorbeeld Augmented Reality, 3D-printing en 5g (als opvolger van 3g en 4g). Hij belichtte daarmee vooral de kant van de consument. Nathan Hooghof gaf vervolgens als projectleider Fiets in de Versnelling van de provincie Noord-Brabant inzicht in wat Brabant doet op het gebied van utilitaire fietsmonitoring. Welke fietsdata is beschikbaar, op welke manier wordt data informatie en hoe gebruiken ze informatie voor analyse en beleid? Ook kwam aan bod hoe de relatie te leggen is met data voor recretief verkeer.

Plannen 2020
Uiteraard werd iedereen ook bijgepraat over de plannen van Wandelnet, Fietsplatform en NTFU voor het komende jaar. Bij Wandelnet komt de 5e Wandel naar je Werk-dag er aan, vieren de NS-wandelingen hun 30-jarig jubileum en is er de mooie nominatie voor het Waterliniepad als Wandelroute van het Jaar. Wijzelf zijn druk bezig met twee nieuwe LF-icoonroutes: LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute, die in april en mei geopend worden. Ook de verkenning van volgende LF-icoonroutes is in volle gang. NTFU vertelde over de plannen voor de groepen die de MTB routes onderhouden en over de plannen om de MTB-routes in 2020 toe te voegen aan de routedatabank.

Verder nadenken over data
Voorafgaand aan de bijeenkomst konden genodigden vragen beantwoorden rondom het thema Meten is Weten. Daaruit bleek al dat het onderwerp 'data' enorm leeft. Veel partijen geven aan dat het goed zou zijn om hierin samen te werken. Vanuit Fietsplatform, Wandelnet en NTFU willen wij die samenwerking graag faciliteren. We gaan kijken hoe we met een groep dit onderwerp verder kunnen oppakken om tot een plan van aanpak te komen.