kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Maatregelen Fietsplatform inzake corona

Gepubliceerd op maandag 16 maart 2020

Maatregelen Fietsplatform inzake corona

Laatste update: 15 oktober 2020

Op deze plek plaatsen wij updates over onze werkzaamheden in relatie tot het coronavirus.

 

15 oktober
De persconferentie op 13 oktober bevestigde: de horeca moet weer voor een aantal weken dicht (bezorgen en ophalen mag wel). Dit betekent weer een forse klap ook voor de horecabranche. En daarmee ook voor de Fietsers Welkom adressen. Al eerder staken we hen een riem onder het hart door de speciale regeling waarbij ondernemers in het jaar 2021 gratis kunnen deelnemen. 

30 september
Per 29 september zijn de corona-maatregelen aangescherpt en gelden nieuwe landelijke maatregelen. In 14 veiligheidsregio's zijn nog eens extra maatregelen ingesteld. De gevolgen voor het recreatieve fietsen zijn niet ingrijpend. Bovendien komt het fietsseizoen tot z'n eind en wordt er sowieso minder gefietst. Wat de effecten zijn voor de wielersport zette Wielersportbond NTFU op een rijtje.

25 augustus
Uit onderzoeken naar wandelen* en fietsen in tijden van corona wisten we het al: het is booming. En ook actuele cijfers van webbezoek en verkopen onderschrijven dit. We zien een forse groei in het webbezoek ten opzichte van vorig jaar.

11 augustus
Ruim de helft (55%) van de fietsvakantiegangers met vakantieplannen voor 2020 geeft aan dat corona een effect heeft of heeft gehad op hun plannen voor een fietsvakantie. Toch gaat het merendeel dit jaar wel op pad. Slechts 7% blijft liever thuis vanwege de risico’s. Dit blijkt uit de resultaten van ons onderzoek onder het Nederland Fietsland Fietserspanel. Fietsen als vrijetijdsactiviteit is daarmee populairder dan ooit. Dat is dus de andere kant van de medaille.

25 juni
Dankzij succesvolle lobby van de Fietsersbond en reizigersvereniging Rover, in samenspraak met het Fietsplatform, mag per 1 juli de fiets weer mee in de trein. Wel vraagt NS om deze vooraf aan te melden via de NS-app of site. Reizigers krijgen dan voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor hun fiets. Nu kunnen Nederlandse én buitenlandse fietsers ook weer van of naar het startpunt van een LF-route.

13 mei
De NS hebben per 12 mei een verbod ingesteld op het meenemen van de fiets in de trein. Dit betekent voor (vakantie)fietsers dat zij niet langer de trein kunnen gebruiken bij het voor- en natransport van hun fietstocht. Bij het fietsen van een LF-route - bijna altijd een A-B route, wordt de trein vaak gebruikt om weer terug richting huis te reizen of juist het startpunt van de route te bereiken. We hebben afstemming gehad met collega-organisatie Fietsersbond die als belangenbehartiger dit onderwerp zal oppakken.

7 mei
Bij de persconferentie op 6 mei zijn enkele versoepelingen aangegeven. Per 1 juni mogen terrassen met zitplaatsen weer open, waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Ook restaurants en cafés mogen onder strikte voorwaarden open.

Het motto 'Blijf thuis' wordt 'Blijf thuis bij klachten'. Daarmee blijft fietsen als ontspanning intact als toegestane activiteit en zal - via een fietsvakantie in eigen land - straks meer en meer ook een alternatief kunnen gaan bieden straks voor een buitenlandvakantie.

30 april
We hebben Fietsers Welkom! adressen gevraagd naar eventuele aangepaste openingstijden of services als koffie to go. Alle reacties staan gebundeld op nederlandfietsland.nl, zodat fietsers dit kunnen terugvinden.

28 april
Als Landelijk Fietsplatform stimuleren we het fietstoerisme in Nederland. Horeca en logies zijn daarbij onmisbaar. Met het kwaliteitslabel Fietsers Welkom! fietsvriendelijke horeca presenteren we fietsers een mooi overzicht van plekken die hen net wat extra’s bieden. Omdat de Fietsers Welkom! ondernemers nu alle steun kunnen gebruiken, hebben we alle aangesloten bedrijven een gratis verlenging voor 2021 aangeboden. Naast deze geste zullen we, zodra het kan, starten met een campagne om Fietsers Welkom! adressen extra onder de aandacht te brengen via onze website, nieuwsbrieven en social media. Daarnaast zetten we in op fietsvakanties in eigen land, als alternatief voor een buitenlandvakantie. En samen met andere organisaties uit de toeristisch-recreatieve branche willen we ook in breder perspectief straks het recreatieve fietsen (én het afstappen) een extra impuls geven (zie ook update 22 april).

23 april
foto Routebureau GroningenWe zagen op social media meerdere ideeën voorbijkomen om een regio te belichten in deze tijd dat iedereen in of dicht bij huis blijft. Routebureau Groningen haalt met filmpjes buiten naar binnen. En ook Routebureau Brabant bracht de regio met een beeldenshow virtueel bij de mensen thuis. Marketing Drenthe visualiseert het Drenthe gevoel via een wekelijks Toer de Oer filmpje. VVV Midden-Limburg deelde een Instagram livestream rondleiding bij  Kasteel Aldenghoor.
We inventariseren andere ideeën om te bundelen en te delen met fietsers.

22 april
Met de verlengde maatregelen is de druk op de toeristische branche onverminderd groot. Fietsplatform wil graag een bijdrage leveren bij het duurzaam herstel van de vrijetijdssector. Als vertegenwoordiger van het actieve, routegebonden toerisme in Nederland zien wij ook voor ons een rol om het toerisme in Nederland weer vooruit te helpen. Maar ook de noodzaak om dit letterlijk in goede banen te leiden. Dat doen we graag samen met andere stakeholders. In het recente verleden zijn al bruggen geslagen tussen verschillende deelsectoren, bijvoorbeeld via Actieagenda Gastvrij Nederland en recentelijk Perspectief 2030. 

9 april
In een gezamenlijk persbericht met NTFU, KNWU en Fietsersbond doen we een oproep richting fietsers: “Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd ruimschoots afstand.” De Rijksoverheid roept Nederlanders op ook tijdens het lange Paasweekend thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Als Fietsplatform, Fietsersbond, KNWU en NTFU zetten we ons in voor verschillende groepen fietsers: van gewone en recreatieve tot sportieve fietsers. Met de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben we één duidelijke boodschap: rijd alleen routes die dicht bij huis zijn en met voldoende afstand.

Het coronavirus heeft ook z'n weerslag op de termijn waarop meldingen via meldpuntroutes.nl kunnen worden afgerond. Sommige aannemers van onderhoudsinstanties gaan nu niet aan de slag. Melders krijgen vaaf nu een pop-up te zien hierover, inclusief de oproep om het fietsen te beperken tot korte rondjes, liefst alleen en met voldoende afstand.

3 april 2020
Komend weekend (4 en 5 april) wordt mooi weer voorspeld; normaal voor veel mensen reden om lekker de fiets te pakken en er op uit te trekken. Via onze social media kanalen geven we daarbij wel onderstaande boodschap mee:

Je kunt als het noodzakelijk is even een frisse neus halen, ook op de fiets. Maar blijf zoveel mogelijk thuis en als je de straat op moet houd je dan aan de 1,5 meter afstand. Alleen samen krijgen we corona onder controle.  Blijf thuis banner

2 april 2020
Tijdens de persconferentie van 31 maart is de periode van 'social distance' verlengd tot 28 april. Dit betekent dat wij thuis zullen blijven werken en afspraken zonodig via videogesprekken zullen houden.

Een frisse neus halen is gelukkig nog steeds toegestaan. Een fietsvakantie zit er echter voorlopig niet in. Maar erover mijmeren kan en mag wel. Daarom zijn we in onze consumentencommunicatie gestart met een kleine campagne: #mijmermaandag. In de komende periode nemen we fietsers in beeld mee langs bijzondere plekken.

20 maart 2020
Onlangs kondigden we met trots de openingen van de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute aan, op respectievelijk 16 april en 14 mei aanstaande. De ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben ons doen besluiten de openingen in de geplande vorm niet door te laten gaan. Spijtig maar onvermijdelijk. Het verdere verloop is onzeker en de gezondheid van iedereen is de hoogste prioriteit. Achter de schermen werken we wel door aan de oplevering van de routes en bijbehorende serviceproducten (website, gids, app). Als het geschikte moment daar is, kunnen we de routes actief aan het publiek presenteren. We gaan nu een plan uitwerken voor een ‘alternatieve’ virtuele opening die ook routepartners een podium biedt. Alles natuurlijk met inachtneming van de actuele overheidsadviezen rondom fietsen en fietsvakanties.

16 maart 2020
foto thuiswerken FietsplatformNatuurlijk hechten wij er ook als Fietsplatform aan om de coronarichtlijnen op te volgen. Vanaf 16 maart werken we thuis en zijn per telefoon en mail bereikbaar. Veel afstemming kan dus vanuit ons gewoon doorgaan.

Fysieke overleggen die gepland staan tot 6 april a.s. vervallen. Mogelijk is ook na die datum annulering van afspraken nodig. We blijven dit monitoren. Afhankelijk van de aard van het overleg zullen we ervoor kiezen om afstemming verder per mail te doen of via een online videomeeting. In dat laatste geval sturen we voorafgaand de info over hoe deel te nemen door.

Voor fietsers die zich afvragen: mag ik nog wel m'n tochtje maken, schreven we een bericht op onze publiekssite nederlandfietsland.nl.