kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Lancering 2e etappe Tour de Force op Fietscongres

Gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2019


foto 2e etappe Tour de Force - Martin HolsFietsers hebben in Nederland de wind mee. Het aantal fietskilometers stijgt, de voorzieningen worden steeds beter en er zijn in Nederland meer fietsen dan mensen. De fiets is gezond, goed voor het klimaat en schone lucht en is ons geheime wapen tegen drukte. Maar er is nog veel te winnen. Daarom hebben 24 overheden, brancheverengingen en maatschappelijke organisaties, waaronder het Fietsplatform zich verenigd in de Tour de Force. Op het Nationaal Fietscongres in Houten zijn de nieuwe ambities bekendgemaakt om het fietsgebruik in Nederland te bevorderen.

Het doel is helder: twintig procent meer fietskilometers in 2027. Namens de Tour de Force presenteerden voorzitter Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe en namens IPO-portefeuillehouder ‘fiets’) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag de 2e etappe Schaalsprong Fiets, tijdens het fietscongres in Houten. ‘In de schaalsprong die we nastreven in deze tweede etappe, hebben we met elkaar ambitieuze fietsambities beschreven. We laten zien dat de fiets een grote bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke opgaven van deze tijd’, aldus een trotse Henk Brink.

Verschillende type fietsers
Om de groeiende stroom fietsers de ruimte te geven zijn heldere keuzes nodig. Dit vraagt een verandering in ons denken, in de wijze van financieren en bovendien in ruimte! De partners van Tour de Force zien verschillende redenen om te fietsen en onderkennen dat verschillende typen fietsers behoefte hebben aan andere faciliteiten. Alle fietsers hebben goede en veilige verbindingen nodig. Maar voor verschillende fietsers is het ook belangrijk maatwerk te leveren.

De integrale benadering van fietsen in deze nieuwe agenda wordt door het Fietsplatform toegejuicht. Naast het utilitaire fietsen wordt ook recratief fietsen volop meegenomen. Routestructuren worden als belangrijke basis gezien.

Tour de Force
Tour de Force is het samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. Als netwerkorganisatie, facilitator en agendasetter is Tour de Force aanjager, motivator en inspirator voor de reguliere fietsgerichte activiteiten die elk van de partners onder hun eigen verantwoordelijkheid uitvoert.

Meer informatie is te vinden in de Tour de Force – 2e etappe Schaalsprong Fiets.

Bron: nieuwsbericht IPO
Foto: Martin Hols