kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Kabinet wil spreiding toeristen naar provincie

Gepubliceerd op dinsdag 6 maart 2018


foto fietsen in de KrimpenerwaardHet kabinet wil een 'actief spreidingsbeleid' gaan voeren, zodat toeristen niet alleen maar de bekende trekpleisters bezoeken. Het aantal toeristen is vorig jaar met 11 procent gestegen tot 17,6 miljoen en de druk op de grote toeristische attracties wordt te groot. Staatssecretaris Keijzer schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het de bedoeling is om "bezoekers te verleiden om naar minder bekende plekken in ons land te gaan". Ze gaat praten met provincies om ervoor te zorgen dat toeristen ook "kunnen genieten van onze prachtige landschappen, steden en dorpen".

Spreiding is nodig vanwege de bedreiging van de leefbaarheid in met name Amsterdam. Maar Keijzer wil ook dat meer provincies economische profijt hebben van de drommen toeristen. Het toerisme zorgt voor 641.000 banen.

Het mondiale toerisme zal stijgen van 1,2 miljard in 2015 naar 1,8 miljard toeristen in 2030. De meeste bezoekers komen uit omringende landen: Duitsland (+12 procent), Groot-Brittannië (+ 7 procent), en België (+ 5 procent). De bezoekersstroom uit de VS en China steeg met 23 procent. Vooral de Russen houden van Nederland, met een groei van 33 procent. (bron: Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC)

Provincies, gemeenten en bedrijven moeten nog meer plannen maken om de toerist naar de provincie te lokken. Zij moeten "aantrekkelijke producten" ontwikkelen om de "regionale identiteit" te versterken.

Het Nederlands Toerismebureau (NBTC) presenteert onder de noemer "HollandCity" nu al Nederland als een metropool. Het Holland Travel Ticket, een OV-dagkaart, blijft dit jaar bestaan en wordt goedkoper (van 59 naar 55 euro).

Bron: nos.nl

Zie ook het verslag van het Kamerdebat van 7 maart over de spreiding van toeristen
en artikel: NBTC niet afrekenen op aantal buitenlandse toeristen, maar op spreiding