kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Inspirerende Nationale Toerisme Top

Gepubliceerd op donderdag 30 september 2021

Inspirerende Nationale Toerisme Top

Op 27 september vond in Winterswijk de Nationale Toerisme Top plaats. Zo’n 450 deelnemers waren live aanwezig om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Fietsplatform was hier één van. Het beeld alom: heel fijn om elkaar weer live te spreken – nuttig en inspirerend bovendien.

Thema: herstel
Het NBTC maakte op de Toerisme Top cijfers voor inkomend toerisme bekend. Nederland ontvangt dit jaar naar verwachting 5,4 miljoen internationale bezoekers. Dat is 26 procent minder dan vorig coronajaar en 73 procent minder dan in 2019. Dat Nederlanders er vaker in eigen land op uit gaan, compenseert het dalende aantal internationale gasten en het verlies aan inkomsten niet. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: "De verwachte jaarcijfers schetsen een dramatischer beeld dan we eerder dit jaar hadden. Dit komt door de aanhoudende reisrestricties en beperkende maatregelen die al bijna het hele jaar gelden. Hierdoor zakt het toeristisch en zakelijk bezoek in Nederland dit jaar zelfs terug naar het niveau van begin jaren negentig. De sector verkeert nog steeds in zwaar weer en het belang van steun- en herstelmaatregelen blijft meer dan ooit van kracht."

Genieten van stad en land
Door covid heeft dus met name het inkomende toerisme een enorme tik gekregen. Vanuit verschillende gezichtspunten werden visies gedeeld over hoe herstel van de toerismesector kan worden bevorderd. Maar tegelijkertijd werd ook gekeken naar ontwikkelingen die vóór de coronacrisis speelden. Thema’s als meer spreiding, duurzamer en actiever hebben het afgelopen anderhalf jaar versneld inhoud gekregen. We zijn met z'n allen massaal gaan wandelen en fietsen, en hebben (her)ontdekt hoe leuk het is om op die manier actief te genieten van stad en land.

Schaalsprong actief toerisme
Het Fietsplatform ziet dit als een uitgelezen kans om nu door te pakken en te werken aan een schaalsprong voor het actieve toerisme, zowel voor bezoekers (toeristen) als bewoners (recreanten). Het is nodig om te investeren in aantrekkelijke en veilige infrastructuur, de capaciteit en kwaliteit van fietsinfrastructuur staat onder druk. Routes en routenetwerken helpen daarbij om te spreiden. Om te zorgen dat gebieden niet overbelast raken, zoals nu hier en daar het geval is.

Links naar presentaties