kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Fietsplatform faciliteert: regio's adviseren regio's

Gepubliceerd op maandag 4 juli 2022

Fietsplatform faciliteert: regio's adviseren regio's

Via Routepunt Visit Zuid-Limburg kregen we een vraag over het stelselmatig verdwijnen van routebordjes op de recreatieve routenetwerken die zij beheren. De ervaring in Zuid-Limburg is dat in sommige gebieden ze na terughangen een week later alweer weg zijn. Vandalisme, maar dan bewust omdat mensen het te druk vinden, een stuk natuur als hun achtertuin zien. Vooral op het gebied van mountainbikeroutes. Maar ook wandelroutes en fietsroutes hebben er last van. 

Dit type vandalisme zal spelen in meer regio's. We legden de vraag voor aan onze contacten bij de routebureaus. Met als doel onderlinge ervaringen en tips uit te wisselen. Van zestien routepartners kregen we een terugkoppeling die we bundelden en weer deelden met iedereen. De mate van overlast variëert sterk per regio. De oplossingen zijn ook divers: van anti-diefstelklemmen en andere schroeven dan in de standaard bitsets, tot het aangaan van een gesprek.

Het facilteren van deze kennisuitwisseling is een mooie en concrete invulling van onze rol als landelijk coördinatiepunt. Regio's die ook een vraag willen voorleggen aan andere regio's kunnen contact met ons opnemen.