Een fietsrondje door de duinen langs de Noordzee is bij menig fietser favoriet. Er dreigt echter een afsluiting van een belangrijk fietspad door de duinen: het fietspad Verspyckweg – Blijdensteinsweg. Fietsersbond Bergen verzet zich tegen de afsluiting en schetst in een rapport mogelijkheden om het fietspad en de fietsroute te behouden. Fietsersbond Bergen roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden en benadrukt het belang van het fietspad voor welzijn, gezondheid en het behoud van natuurlijke recreatie.

Stuifduin fietspad Blijdensteinsweg – Foto Reijnoud de Haan

Zand op de weg

Het populaire fietspad wordt bedreigd door zandverstuivingen. De Fietsersbond verzoekt de provincie verkeersmaatregelen te nemen zodat de fietspaden begaanbaar blijven. “Het fietspad tussen Bergen en Schoorl aan Zee is van belang voor bewoners, toeristen en fietsers. We zijn verbaasd over de vasthoudendheid om het belangrijke fietspad op te heffen,” aldus Fietsersbond Bergen.

Het fietspad maakt onderdeel uit van de geliefde Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, de EuroVelo 12 Noordzee Route én het regionale knooppuntennetwerk. “Fietsen is gezond, prettig, en goed voor het klimaat. Velen genieten per fiets van het prachtige landschap in bos en duin langs de kust. Er zijn genoeg kansen om te zorgen voor een toekomstbestendige duin met ruimte voor zowel de mens als natuur. Behoud van de kwaliteit van het fietsnetwerk moet een uitgangspunt zijn.”

Het gebied rondom het stuifduin in kaart gebracht.

Oplossingen worden weggewuifd

Fietsersbond Bergen heeft, na eerdere afwijzingen door de provincie en natuurorganisaties, een rapport gemaakt met mogelijkheden voor het behoud van het fietspad. Maandag 20 november 2023 wordt dit rapport toegelicht bij de Statencommissie van de provincie.

Fietsersbond Bergen ziet acht mogelijkheden

Fietsersbond Bergen oppert voor het fietspad Blijdensteinsweg oplossingen als een beperkte omleiding met fietsbrug, een fietstunnel en het vastleggen van de zandverstuiving met matten en helmgras. “We stellen voor dat er een onderzoek naar de mogelijkheden wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau met civieltechnische kennis.”

Gezamenlijke strijd

De Fietsersbond is samen met ANWB, Fietsplatform en Wielersportbond NTFU al jaren in de weer om het fietspad Blijdensteinsweg te behouden en het belang van recreatieve fietsroutes te benadrukken. De partijen pleiten gezamenlijk voor een oplossing waarbij fietsers juist van de natuur kunnen blijven genieten.

Vergelijkbare berichten