Nieuwe ontwikkelingen rondom het pont tussen Nieuwer ter Aa en Breukelen dat dreigt te verdwijnen. Onze eerdere gezamenlijke petitie voor behoud van de veerverbinding werd ruim 6500 keer ondertekend. Minister Harbers en RWS blijven erbij dat het pont over het Amsterdam-Rijnkanaal uit de vaart moet wegens onveiligheid, maar werken wel met de regio aan een alternatief: een fietsbrug. De realisatie van een dergelijke brug vergt echter een aantal jaren. Tot die tijd moet er een goed alternatief komen.

Op 14 september jl. dienden CDA en PvdA daarom in de Tweede Kamer een motie in gericht op het in de vaart houden van het pont totdat er een alternatieve verbinding is. De minister wil voor eind november met een besluit komen. Samen met Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Actiecomité “Laat ons niet zwemmen” lieten we in een brief aan de minister weten dat het uit de vaart halen van de huidige veerverbinding gedurende de tijd dat de fietsbrug nog niet gerealiseerd is onverantwoord. 

Over de voorgestelde alternatieve fietsroute staat in de brief dat deze zowel voor fietsers als voor voetgangers onveilig en onaantrekkelijk is en leidt tot lang omrijden en -lopen. Voor voetgangers, die lopend naar de overkant willen, is dit in z’n geheel geen optie. De organisaties pleiten voor een integrale analyse van de veiligheidsrisico’s; niet alleen toegespitst naar de risico’s op het water, maar ook naar die op de weg.

Vergelijkbare berichten