kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Terugblik EuroVelo Cycling Tourism Conference 2021

Gepubliceerd op dinsdag 12 oktober 2021

Terugblik EuroVelo Cycling Tourism Conference 2021

Van 5-7 oktober 2021 vond in Barcelona de EuroVelo & Cycling Tourism Conference 2021 plaats. Een tweejaarlijkse conferentie van de European Cyclists' Federation (ECF) om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen, en het fietstoerisme in het algemeen te bevorderen. Voorafgaand hieraan is traditiegetrouw de EuroVelo jaarvergadering. Fietsplatform was present als landenvertegenwoordiger.

Breed pakket lezingen
Zo’n 350 live deelnemers konden kiezen uit een breed pakket aan lezingen. Sprekers van UNWTO en WHO gaven een goede, brede kijk op het onderwerp waar zowel Fietsplatform als ook collega’s in Europa mee bezig zijn. De betekenis van fietstoerisme in relatie tot actuele thema’s klimaat en gezondheid werd door hen krachtig geduid. Covid heeft het fietsen extra in de kaart gespeeld. We zijn met zijn allen massaal gaan wandelen en fietsen en hebben ontdekt of opnieuw gemerkt hoe leuk het is om op die manier actief te genieten van stad en land. En ook wat een makkelijk vervoermiddel de fiets is. Een call to action werd afgegeven.... Omdat het nodig is. En omdat we het momentum te pakken hebben. Als topprioriteit werd genoemd het investeren in aantrekkelijke en veilige infrastructuur. Verder in goede promotie en productontwikkeling.

De voorzitter van de European Cyclists’ Federation (ECF), Henk Swarttouw, concludeerde dat actief toerisme en actieve mobiliteit (wandelen en fietsen) belangrijke tools zijn om in te spelen op dé internationale toeristische trends: 1 more domestic, 2 more active, 3 more sustainable. Oftewel: ‘slow tourism has it’. Hij wees daarbij op het belang om zowel de  behoeftes van bezoekers (visitors) als van bewoners (residents) mee te nemen.

Veel inspirerende ontwikkelingen
Tal van inspirerende initiatieven en ontwikkelingen werden gepresenteerd. Er gebeurt veel. Toerisme Vlaanderen gaf een lezing over de uitrol van icoonroutes, naar het voorbeeld van het Fietsplatform. Negen langeafstandsroutes zijn ontwikkeld die ‘het beste van Vlaanderen met de fiets’ laten zien. In Denemarken is een pilot gestart met knooppuntroutes, op basis van de kennis en ervaringen in Nederland. Diverse landen investeren in fietsrouteprojecten om in te spelen op de vraag, maar ook om te zorgen voor meer spreiding van het toerisme. Griekenland bijvoorbeeld, gesteund door het ministerie van Transport én Toerisme – een bijzondere combinatie van beleidsterreinen die we in Nederland niet kennen.
> het (Engelstalige) verslag van EuroVelo teruglezen? Klik hier

EuroVelo jaarvergadering
Voorafgaand aan de conferentie spraken de verschillende EuroVelo landenvertegenwoordigers elkaar in de EVGM (EuroVelo General Meeting). Jesper Pørksen (DK), Marie Secrétant (B) en Frank Hofmann (D) werden als nieuw EuroVelo bestuurslid welkom geheten. Felicitaties waren er ook voor Griekenland als nieuw NECC (National EuroVelo Coordination Centre).