kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Fietsplatform deelt Nederlandse ervaring op Duits fietscongres

Gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2019

Fietsplatform deelt Nederlandse ervaring op Duits fietscongres

Het fietstoerisme in Duitsland is booming. Vanuit die wetenschap - en vooral om het zo te houden - organiseerde de Duitse ADFC voor de eerste keer een nationaal fietscongres. Tijdens dit congres op 23 en 24 oktober in Duisburg belichtte Fietsplatform directeur Eric Nijland de ontwikkeling van het fietstoerisme in Nederland. Desgevraagd lag de focus daarbij op de organisatiestructuur: de regionale en landelijke samenwerking. En daarnaast op de doorontwikkeling van de routestructuur: met het landsdekkend aanbod van fietsknooppunten en de nieuwe aanpak van de langeafstandsfietsroutes.

Via een uitgebreid programma met zo'n 30 sprekers hoorden de ruim 160 deelnemers meer over trends en innovaties in het fietstoerisme. Er was volop ruimte voor netwerken en kennisuitwisseling. Fietsplatform deed vanuit Nederland een duit in het zakje en belichtte de ontwikkeling van het fietstoerisme in Nederland.

foto ADFC congres - foto ADFC Ravi SejkNiet verwonderlijk kwam ook het duurzame karakter van van fietstoerisme aan bod. ADFC vice-voorzitter Frank Hofmann zei hierover: "Umweltfreundlich aktiv eine Landschaft zu genießen, trifft den Zeitgeist“, ofwel: "duurzaam genieten van het landschap past in de huidige tijdgeest." Herkenbaar, ook in de recente groeiende aandacht voor duurzaam toerisme en toerisme spreiding in Nederland.

Op de ADFC website is een terugblik op het congres te lezen (in het Duits). Opvallend nieuws was de landelijke coördinatorsrol voor het recreatief fietsen die de ADFC met steun van het ministerie van Infra mag gaan vervullen.

(c) foto's ADFC /Ravi Sejk