De jaarlijkse Radreiseanalyse van de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC) is weer verschenen. In de editie 2024 zijn voor het eerst vier segmenten van het fietstoerisme onderzocht: fietsvakanties, korte fietsvakanties, fietsdagtochten en fietsen tijdens de vakantie. Ook is voor het eerst gekeken naar uitgaven onderweg. In 2023 hebben 37,4 miljoen mensen in Duitsland de fiets gebruikt voor vakanties en uitstapjes. Het aantal fietsvakanties is gedaald; het aantal dagtochten aanzienlijk gestegen.

Meer segmenten onderzocht

Nieuw in het onderzoek is het fietsen tijdens de vakantie, waarbij fietsen niet het hoofdmotief is. Het segment is groot: in 2023 fietsten 10,6 miljoen mensen tijdens hun vakantie, en ruim de helft gebruikte de fiets op minimaal tweederde van de dagen.

Ook nieuw in de ADFC Radreiseanalyse is het segment fietstochten met één of twee overnachtingen. Ook deze groep is groot: in 2023 maakten 5 miljoen mensen in totaal 7 miljoen korte meerdaagse fietstochten. In 2023 was er sprake van een daling van het aantal fietsvakanties met minimaal drie overnachtingen: 3,6 miljoen mensen gingen op fietsvakantie tegenover 4,6 miljoen in 2022. Bij de dagtochten is het totaal aantal dagtochten juist met 10 miljoen toegenomen – van 445 miljoen in 2022 naar 455 miljoen in 2023.

Cijfers over uitgaven

Voor het eerst toont ADFC ook gedetailleerde cijfers over de uitgaven tijdens fietstochten. Fietsers van korte meerdaagse tochten gaven 130 euro per dag uit. De geschatte totale uitgaven voor dit segment bedragen 2-3 miljard euro voor 2023. Fietsers die minimaal drie nachten overnachtten gaven gemiddeld 117 euro per dag uit; goed voor een geschatte totale uitgave van 6-7 miljard euro. Voor dagtochten ligt het bedrag per hoofd van de bevolking lager, rond de 32 euro, omdat er geen overnachtingskosten zijn. De totale uitgaven voor 2023 liggen op circa 14-15 miljard euro. Gemiddeld gaven fietsvakantiegangers zo’n 123 euro per persoon per dag uit.

Links

ADFC heeft een handout van het rapport gepubliceerd. In Nederland laten wij als Fietsplatform ook periodiek onderzoek naar fietsvakanties doen. Ook dit rapport (uitgave 2021/2023) is te downloaden.

Vergelijkbare berichten