Tijdens de Toerisme Top op 25 september in Drenthe presenteerde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) haar aangescherpte prognose voor inkomend verblijfsbezoek. Dit jaar bezoeken naar verwachting ruim 20 miljoen internationale gasten Nederland; een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat blijft met bijna 29 miljoen stabiel.

Bijna volledig herstel inkomend toerisme na corona

De verwachtingen voor het inkomend toerisme in 2023 zijn in positieve zin bijgesteld. De grootste stijging komt vanuit Duitsland. Dit jaar bezoeken 7 miljoen Duitse gasten Nederland, voor vakantie of zakelijk. Dat is een stijging van 13% t.o.v. 2019. Alleen het Verenigd Koninkrijk blijft nog achter, voornamelijk omdat het nog lang last had van de gevolgen van de in- en uitreisbeperkingen. Dit geldt ook voor landen als China waar de reisbeperkingen pas sinds begin van het jaar opgeheven zijn.

Toerisme Top 2023 in het teken van ruimte

Jos Vranken, directeur NBTC licht toe: “De aanhoudende groei van inkomend én binnenlands bezoek laat zien dat we ruimte zullen moeten creëren voor recreatie en toerisme. Niets doen is geen optie meer. Fysieke ruimte om bezoekers van ons land te laten genieten, maar ook mentale ruimte om te zorgen dat bepaalde gebieden leefbaar blijven en bewoners geen overlast ervaren van bezoekers. Dat kan alleen door het nog meer verstevigen van samenwerkingen tussen belanghebbenden. En te zorgen dat de sector een plek krijgt aan tafels waar de ruimtelijke opgaven besproken worden. Ten behoeve van het slimme, meervoudige gebruik van onze schaarse ruimte, voor de vrijetijdsinvulling van Nederlanders en internationale gasten. Zo benutten we de kansen die de bezoekerseconomie biedt en voorkomen we onderschatting van het belang, nut en de noodzaak van ruimte voor vrije tijd.”

Veranderende bezoekersmix

Wat opvalt aan prognose is de veranderende samenstelling van bezoek. Het inkomend bezoek vanuit onze buurlanden stijgt veel sneller dan het bezoek vanuit de meeste andere verder weg gelegen landen. Bovendien neemt ook het aantal overnachtingen meer toe dan het aantal gasten.

”De verandering in de bezoekersmix en het feit dat gasten langer verblijven is goed nieuws: onze buren gaan ook buiten gebaande paden, waardoor meer plaatsen en ondernemers profiteren en zij reizen steeds duurzamer naar en door ons land. Essentieel voor de duurzame ontwikkeling van bestemming Nederland.”

Jos Vranken, directeur NBTC

Binnenlands toerisme stijgt gestaag

Vergeleken bij het inkomend toerisme verloopt de binnenlandse groei weliswaar wat meer geleidelijk maar ook hier lijkt sprake van verdere (lichte) groei. In de verwachtingen van voor corona zag het NBTC een jaarlijkse groei van circa 1%. Tijdens en direct na de corona periode groeide het binnenlandse bezoek hard, waardoor het aantal vakanties van Nederlanders in eigen land hoger ligt dan voor corona. Het ziet er nu naar uit dat de groei zich gematigd doorzet. In 2023 gaan Nederlanders bijna 29 miljoen keer in eigen land op vakantie.

Vergelijkbare berichten