Wat is de potentie van plattelandsvakanties in Nederland? Dat onderzocht NBTC in september en oktober 2023. De gehanteerde definitie van platteland is ‘het landelijke gebied buiten de steden, waarbij landbouw en natuur een rol spelen.’ Uit het onderzoek blijkt dat er veel interesse is in een plattelandsvakantie. Die interesse is er zowel bij ervaren als onervaren plattelandsvakantiegangers. 

Het onderzoek heeft inzicht gegeven in de interesses, wensen en motivatie van de ondervraagden. Aan het onderzoek namen Nederlanders, Duitsers en Vlamingen deel. Zij gaven antwoord op vragen als:

  • Heeft u weleens een plattelandsvakantie ondernomen?
  • Wat zijn de redenen om dit wel of niet te doen?
  • Welke associaties heeft u met plattelandsvakanties?
  • Hoe ziet uw ideale plattelandsvakantie eruit?

Het blijkt dat Nederlanders een plattelandsvakantie in Nederland vooral associëren met rust, boerderij, natuur en camping. Dit ligt in lijn met de associaties van de Vlamingen. Vlamingen denken daarnaast ook aan fietsen en molens. De Duitse ondervraagden associëren dit vaak met kaas, tulpen, natuur en windmolens.

Vergelijkbare berichten