Provincie Utrecht start een onderzoek naar de beleving van vijf fietsroutes. Dit gebeurt op fietspaden waar ze, samen met de gemeenten, doorfietsroutes gaan aanleggen. Doorfietsroutes zijn vlotte, veilige en comfortabele fietspaden tussen dorpen en steden om ook op een langere afstand fietsen naar werk of school aantrekkelijk te maken. Maar ook voor recreatieve fietsers is zo’n verbinding – wel met voldoende beleving – fijn.

Eind mei verspreidt Goudappel Coffeng in opdracht van de provincie een enquête naar de beleving van vijf fietsroutes. Dit gebeurt op fietspaden waar doorfietsroutes komen: Amersfoort – Hilversum; Utrecht – Hilversum; Houten – Lage Weide; Houten Castellum – Utrecht Science Park (USP); USP – Veenendaal.

Waarom onderzoek?

Met het onderzoek wil de provincie allereerst kijken hoe de beleving nu is en wat ze in het definitief ontwerp nog mee kunnen nemen. Daarnaast wil de provincie later, als de doorfietsroute klaar is en wordt gebruikt, met een een-meting het verschil meten. Voor de vier andere doorfietsroute is al een nulmeting uitgevoerd.

Voor alle fietsers

Meer mensen op de fiets vraagt om een vlot, veilig en comfortabel fietsnetwerk. Juist om forenzen ook op een langere afstand te stimuleren om te fietsen, realiseert provincie Utrecht samen met gemeenten negen doorfietsroutes. Hiermee worden bestaande fietspaden verbeterd, aan elkaar verbonden en voorzien van herkenbare belijning, bewegwijzering en waar mogelijk verlichting. Fietsers komen minder obstakels tegen en krijgen vaker voorrang op ander verkeer. Op de doorfietsroutes zijn alle fietsers welkom, of je nu snel of rustig fietst, daarvoor zijn ze breed genoeg.

Integraal denken

In onze Top 10 Recreatief fietsen pleitten wij als Fietsplatform al voor dit integrale denken. Oorspronkelijk zijn doorfietsroutes bedoeld om het woon-werkfietsen in Nederland te stimuleren. Maar waar de route voor de fietsforens zorgt voor een betere bereikbaarheid van woon-werklocaties, is het voor de recreatieve fietser de manier om comfortabel het landelijk gebied in te fietsen. Win-win.

Informatie over de Utrechtse doorfietsroute staat o.a. in een storymap.

Vergelijkbare berichten