Associaties met een songtekst. Die kreeg collega Leon Hoogsteen tijdens de Lichtkogel Experience van Rijkswaterstaat.

“Het was een songtekst van de Counting Crows waar ik aan moest denken.
Don’t it always seem to go
that you don’t know what you’ve got til it’s gone.
They paved paradise
and put up a parking lot.

Shelley Bontje van Dutch Cycling Embassy hield hier een goed betoog over de toekomst van het Nederlands fietslandschap. Ze relateerde dit aan de wet van de remmende voorsprong. In een notendop: fietsen is ons land soms te vanzelfsprekend geworden. Wanneer we ons niet meer bewust zijn van de waarde en kwaliteit van onze fietsmogelijkheden lopen we het risico dit te verliezen. Dit is een reëel risico.

Veer als onderbelichte onmisbare schakel

Binnen mijn werk zie ik regelmatig dat bij infrastructurele aanpassingen de waarde van het fietsen domweg wordt vergeten. In 2021 is de OV-veerdienst tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte komen te vervallen. Deze verbinding vormde een onmisbare schakel in de regionale fietsinfrastructuur. Dit was in de besluitvorming onderbelicht gebleven. Dus weg was het veer. Er volgde een noodkreet vanuit het Fietsplatform en andere belangenbehartigers. Die vond gelukkig weerklank. De gemeente Rotterdam heeft in zeer korte tijd een alternatief fietsveer in de vaart gebracht.

Knokken voor verbetering

Een ander voorbeeld is onze Afsluitdijk. Rijkswaterstaat werkt hier al jaren aan een omvangrijk project. Auto’s kunnen tijdens de werkzaamheden de dijk blijven gebruiken, maar aan de fiets is niet gedacht. Ook hier knokken belangenbehartigers voor verbetering. Want al rijdt er een fietsbus, het moment dat fietsers op eigen kracht de dijk over kunnen lijkt voorlopig ver weg.

Toekomstig paradijs

Het creëren van bewustzijn blijft noodzakelijk. Juist daarom complimenten aan het Lichtkogel team binnen Rijkswaterstaat en aan alle sprekers. Het was een inspirerende bijeenkomst die laat zien dat het fietslandschap van de toekomst een paradijs kan zijn.”

Meer weten over het fietslandschap van de toekomst? Lees dan deze editie van het Lichtkogel magazine.

Vergelijkbare berichten