Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de mogelijkheden om te fietsen in eigen land. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB. In afstemming met Wielersportbond NTFU, Fietsersbond en het Fietsplatform is fietsers gevraagd naar hun mening over de recreatieve fietsmogelijkheden in Nederland. Een uitgebreid rapport is 30 maart 2022 verschenen. De resultaten van het onderzoek nemen we mee in onze Kwaliteitsmonitor Fietsregio’s die in juni 2022 uitkomt. Hierin kijken we naar kwaliteit van de routenetwerken, o.a. onderhoud, beheer, kwaliteit fietspaden, en naar de kwaliteit van de randvoorwaarden. Denk aan voorzieningen langs routes en toegankelijkheid van route-informatie. 

Uit het ANWB onderzoek blijkt dat tweederde van de recreatieve fietsers tenminste één of meerdere tochten per week maakt. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Het recreatief fietsen wordt gemiddeld met een 8,2 beoordeeld. Dit is hoger dan in 2016 toen de waardering een 8,0 was. Maar recreatieve fietsers zien ook verbeterpunten. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens de helft van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden en slechte kwaliteit van het wegdek. Ook drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis. Een probleem dat in 2016 alleen speelde in de Randstad. 

Wij herkennen dit probleem ook en pleiten voor forse investeringen in fietsinfra. 

bekijk volledig onderzoek en infographic

Vergelijkbare berichten