Naast de jaarlijkse Fiets en Wandelbeurs – dit jaar vanwege corona geannuleerd – organiseert Hicle de International Bicycle Tourism Conference (IBTC). IBTC 2022 vond dit jaar online plaats. Maar liefst 115 professionals bezochten de 9 keynotes en 7 roundtables. Fietsplatform gaf input voor de plenaire presentaties en participeerde in de rondetafelgesprekken.

We belichten enkele items:

  • Fietstoerisme staat internationaal op de agenda. Steeds meer landen zien de waarde van deze duurzame vorm van toerisme en investeren hier in.
  • In de plenaire keynotes en in de ronde tafelgesprekken was volop aandacht voor de vernieuwde LF-routes in Vlaanderen. Deze zijn gemodelleerd naar Nederlands voorbeeld. Ook deze bewegwijzering is gebaseerd op het Nederlandse ontwerp. Dit zorgt er onder meer voor dat Nederlandse en Vlaamse LF Kustroute en LF Maasroute als onderdeel van internationale routes bij de grens naadloos op elkaar aansluiten. 
  • Denemarken gaat een landelijk routenetwerk uitrollen voor fietsers en wandelaars. Ook hierbij vormde Nederland en onze uitleg over de fietsroutestructuur de inspiratie. De wens is ook neergelegd om het Fietsplatform bij het proces te betrekken als een extern adviseur. 
  • Het beheren en ontsluiten van actuele routedata is een speerpunt voor de ontwikkeling van fietstoerisme.
  • Het borgen van de continuïteit en de kwaliteit rondom toeristische fietsroutes is internationaal een aandachtspunt.
  • Wanneer je Nederland op een conferentie als deze vergelijkt met andere landen besef je dat we in vele opzichten het beste recreatieve fietsland ter wereld zijn, maar dat achteroverleunen geen optie is.

Vergelijkbare berichten