In juli introduceerde de European Cyclists’ Federation (ECF) een update van haar tool die de Europese fietsinfrastructuur beoordeelt. De tool biedt gedetailleerde informatie over 525.000 kilometer fietspaden in 37 landen en 1166 regio’s, gebaseerd op data van OpenStreetMap.

Uitgebreide gegevens
De tool, afgekort QECIO 2.0, omvat diverse typen fietsinfrastructuur, regionale fietspaden, wegdekken en fietspadbreedtes. Het bevat ook vijf interactieve kaarten om inzicht te geven in de fietsinfrastructuur. De analyse toont onder andere de verhouding tussen vrijliggende fietspaden versus hoofdwegen. Nederland staat hier met 79% op de tweede plaats, na Liechtenstein met 89%. Op de derde plaats staat België met 45 procent.

“De tool toont mooie cijfers voor Nederland, maar het is goed om daarbij te realiseren dat de capaciteit van onze fietspaden op veel plekken niet meer matcht met de aantallen fietsers. Door drukte op het fietspad en grote snelheidsverschillen blijft het nodig om te investeren in onze fietsinfrastructuur.”

Eric Nijland, directeur Fietsplatform

Een andere weergave uit de tool is het percentage eenrichtingswegen heeft waarop fietsers tegen de richting in mogen. In Nederland is dat 56%, gevolgd door België met 52% en Oostenrijk met 32%.

Ondersteuning voor beleidsbeslissingen
QECIO 2.0 bouwt voort op QECIO 1.0, gelanceerd in mei 2022, en biedt waardevolle inzichten voor Europese beleidsmakers en planners om de fietsinfrastructuur verder te verbeteren. Het gebruik van OpenStreetMap maakt efficiënt gegevensverzameling mogelijk, omdat het wereldwijd toegankelijk is en door gebruikers kan worden bijgewerkt.

Vergelijkbare berichten