Van 11-13 oktober vond in het Turkse Izmir, gelegen aan EuroVelo 8, de EuroVelo & Cycling Tourism Conference 2023 plaats. Deze dagen wisselden zo’n 200 professionals ervaringen met elkaar uit rondom het thema ‘Fietsen: een nieuw perspectief op erfgoed’. Voorafgaand aan het congres was de jaarlijkse EuroVelo General Meeting. Fietsplatform vertegenwoordigde Nederland hierbij, en verzorgde tijdens het congres een parellelsessie over de LF Waterlinieroute als geslaagd voorbeeld van koppeling fietsen en erfgoed.

Vormgeven aan toekomst van fietsen en erfgoed

De Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, zette in zijn welkomstwoord de toon voor een inspirerende conferentie. Hij verklaarde dat hij zich zal inzetten voor de ontwikkeling van het EuroVelo-netwerk in Turkije. “Vandaag geven we vorm aan de toekomst van fietsen en erfgoed.”

Tijdens de eerste plenaire sessie van de conferentie werd een levendige discussie op gang gebracht door journalist Alex Crevar en Pinar Pinzuti, inwoner van Izmir en lid van de EuroVelo Raad. Beiden deelden hun visie op de rol van fietsen in het vormgeven van cultureel en natuurlijk erfgoed, en hoe fietsen het beste kan halen uit het erfgoed van een bestemming.

De tweede plenaire sessie was gericht op het thema ‘Fietstoerisme hoger op de politieke agenda zetten’. Als een van de sprekers benadrukte ECF CEO Jill Warren het belang van veiligheid, toegankelijkheid en inclusiviteit bij het stimuleren van fietsen in het dagelijks leven. Andere deelnemers aan deze sessie waren onder meer Ioannis Pappas van de Global Sustainable Tourism Council en Alessandra Priante van de UN World Tourism Organisation. Uit de bijdragen sprak een duidelijke erkenning van de opkomst van het fietstoerisme. Alle sprekers waren er ook duidelijk over dat blijvende investeringen nodig zijn om de vaart erin te houden.

Best practices

Tijdens de parellelsessies in de middag presenteerden deelnemers hun ‘best practices’ over fietstoerisme en erfgoedpromotie. Welke uitdagingen liggen er rondom erfgoedbehoud. Wat zijn trends en kansen. Welke invloed heeft de politiek op fietstoerisme. Eric Nijland, directeur Fietsplatform, verzorgde één van de sessies aan de hand van de LF Waterlinieroute. Een voorbeeld van een geslaagde koppeling van fietsen en (wereld) erfgoed.

Afsluiting en blik op 2024

Traditioneel was er op de laatste dag van de conferentie een fietsexcursie. Izmir ligt aan EuroVelo 8 – Mediterrane Route. Een verkenning van een stukje van deze route lag dus voor de hand. EuroVelo & Cycling Tourism Conference 2024 is van 23 tot 25 september in Viborg, Denemarken. Ook Viborg ligt aan een EuroVelo route, namelijk EV3 Pilgrims Cycle Route.

Een ‘EuroVelo familieportet’ bij de jaarvergadering

Algemene vergadering

Voorafgaand aan het congres vond de jaarvergadering plaats van de National EuroVelo Coordination Centres (NECCs). Fietsplatform vertegenwoordigt Nederland daarin. Behalve over de voortgang van het Europese routenetwerk werd vanuit 40 aanwezigen en de 18 online aangehaakte deelnemers ruim tijd geschonken aan het uitwisselen van kennis, ervaringen en actualiteiten over fietstoerisme in het algemeen.

Het fietstoerisme ontwikkelt zich binnen Europa in rap tempo. Er is zowel sprake van een groeiende markt als een sterke ontwikkeling van fietsbestemmingen en aantrekkelijke fietsroutes. Nederland staat allang niet meer op eenzame hoogte. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, zolang we maar zorgen dat we onze reputatie en ons product goed blijven benutten. En dat product blijven doorontwikkelen. We konden hiervoor veel inspiratie opdoen in Izmir.

Wat betreft de EuroVelo routes: in Nederland zijn drie van deze internationale routes gekoppeld met onze LF-routes: EV12 North Sea Cycle Route (met LF Kustroute), EV15 Rhine Cycle Route (met Rijnfietsroute) en EV19 Meuse Cycle Route (met LF Maasroute).

Vergelijkbare berichten