In 2013 is PDOK als overheidsinitiatief in het leven geroepen. En dat betekent dat PDOK dit jaar alweer 10 jaar lang de samenleving voorziet van hoogwaardige geodata van de overheid. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert PDOK op 12 september een congres: ‘De Grote Geodata Experience‘. Het congres richt zich op de feitelijke data-afnemers van de geodata bij PDOK, zij die PDOK máken door het gebruik. Dit zijn data-analisten, data-engineers, ontwikkelaars, GIS-specialisten en andere stakeholders in het geowerkveld. Op het programma licht Peter-Paul Koonings van GeoNovation tijdens één van de parallelsessie de routedatabank toe.

Actuele recreatieve data op één plek

Via de routedatabank kan iedereen gegevens over fiets- en wandeldata raadplegen en downloaden. GeoNovation ontvangt de data vanuit de verschillende organisaties* slaat deze op in PostGIS, en publiceert deze op www.routedatabank.nl. Tegelijkertijd wordt de data geupload naar PDOK. Dit gaat via een speciaal proces. Peter-Paul vertelt tijdens de sessie Fietsroutes, wandelnetwerken en de weg naar PDOK over de samenwerking met het Fietsplatform en Wandelnet. Ook legt hij uit hoe het gehele proces werkt tot en met de publicatie richting PDOK.

Over de routedatabank

Het plannen en volgen van routes gebeurt steeds meer digitaal. Ontsluiting van digitale routeinformatie aan de consument is daarvoor essentieel. Maar ontwikkelaars van routeproducten moeten dan wel over actuele en kwalitatief hoogwaardige routedata kunnen beschikken. De routedatabank ontsluit recreatieve data als open data voor derden. Zo zorgt hij voor efficiënt routebeheer en borging van routes in ruimtelijk beleid. Daarmee draagt de routedatabank bij aan verhoging van het recreatieve routegebruik in Nederland.

* Fietsplatform en Wandelnet beheren samen de routedatabank. Alle recreatieve fietsroute- en wandelroutedata is beschikbaar. Dankzij samenwerking met Wielersportbond NTFU en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS zijn ook de moutainbike routes en ruiterroutes ingebracht.

Gerelateerde berichten