Uit de Vakantie Sentiment Monitor (VSM) van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat 85% van de Nederlanders van plan is in 2024 op vakantie te gaan. Ruim 25% heeft ook al een vakantie geboekt. Een jaar geleden lag het percentage van Nederlanders met vakantieplannen nog op 79%. Het aandeel Nederlanders dat van plan is een vakantie in eigen land door te brengen is wel gedaald, van 27% vorig jaar naar 20% dit jaar.

Minder plannen voor vakantie in eigen land

Jos Vranken, NBTC: “De binnenlandse markt is ook na de pandemie stevig doorgegroeid, inmiddels zitten vakanties in eigen land 13% boven het niveau van 2019. Maar zoals we ook in andere volwassen reismarkten zien, zwakt deze groei dit jaar af naar het groeipad dat we zagen voor de coronapandemie, waarbij de binnenlandse markt een pas op de plaats lijkt te maken, terwijl het aantal buitenlandse vakanties iets groeit.” Gelderland en Limburg worden het meest overwogen voor de eerstvolgende vakantie in eigen land.

Vliegen blijft populair

Het VSM-onderzoek is uitgevoerd in zes landen: Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten. Onder alle ondervraagden is het vliegtuig het meest gekozen vervoersmiddel voor de eerstvolgende vakantie in Europa. Gemiddeld 56% kiest ervoor te vliegen naar de gekozen vakantiebestemming. Onder Nederlanders is er een kleine stijging bij de overweging om met de trein naar hun Europese vakantiebestemming te gaan: namelijk 8% in plaats van 5% een jaar geleden.

Rekening houden met milieu

Van de ondervraagden vindt 49% het belangrijk om bij de vakantie rekening te houden met het milieu. Bijvoorbeeld bij vervoer, bestemming en accommodatie. Verder ziet 48% noodzaak tot het aanpassen van het vakantiegedrag door stijgende prijzen. Tot slot beïnvloedt de toenemende kans op extreme weersomstandigheden bij 39% de vakantiekeuze. Deze factoren hebben nu meer invloed op vakantieplannen dan bijvoorbeeld de drukte op vliegvelden, oorlogen en/of conflicten in de wereld en het coronavirus.

Vergelijkbare berichten