Vanuit Manchester benaderde Dominic Smith ons voor advies en uitleg over de Nederlandse fietsroutenetwerken. Smith werkt als senior medewerker vervoerstrategie ‘Greater Manchester’, een grootschalig programma rondom infrastructuur- en gedragsveranderingen. Het doel is om in 2030 een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk in Manchester regio gerealiseerd te hebben. Eerdere bezoeken van Smith aan Nederland boden veel inspiratie en maakten hem benieuwd naar de achtergrond van de fietsknooppunten die hij hier met plezier gebruikte, en die ze ook in Manchester willen introduceren.  

Tijdens een online sessie vertelde Fietsplatform directeur Eric Nijland hoe het knooppuntensysteem zich ontwikkeld heeft en hoe het beheerd wordt. Dominic was blij met de uitleg: “Het was erg nuttig. En ook geruststellend dat onze plannen positief werden ontvangen. Zodra we de instemming over de bewegwijzering krijgen van onze nationale regering kunnen we verder. Het nummeringssysteem van de knooppunten is nieuw in het Verenigd Koninkrijk, dus het heeft wat tijd gekost om het eens te worden. We willen een netwerk met een hoog kwaliteitsniveau neerleggen en beginnen daarom met een klein netwerk, om het daarna verder uit te bouwen. Onze burgemeester heeft het publiek beloofd dat er in 2024 zo’n 500 km netwerk is. Daar werken we hard aan.”

Dominic vertelde ook dat de Nederlandse invloed verder gaat dan bij de aanleg van de fietsknooppunten. Onlangs hebben ze bij een grote kruising in Manchester naar Nederlands voorbeeld speciale opstelstroken voor fietsers geïntroduceerd.

Vergelijkbare berichten