Samen met gemeenten heeft Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren fietspaden langs de Randmeren verrijkt met voorzieningen. Het gaat om bankjes, informatiepanelen en om bewegwijzering de kernen in. De rustpunten zijn in Nijkerk, Elburg, tussen Horst en Nulde, en in Nunspeet. Fietsers van de LF Zuiderzeeroute zullen er dankbaar gebruik van maken.

“Langs de Randmeren ligt maar liefst 150 kilometer aan vrijliggende fietspaden. Een walhalla voor fietsliefhebbers. Er misten alleen nog fijne rustplekken langs de routes. Samen met gemeenten hebben we de Gelderse fietspaden ‘opgeplust’ met voorzieningen voor fietsers en wandelaars”, aldus Rita Braam, directeur Gastvrije Randmeren. Insteek bij de realisatie van de rustpunten is onder meer om het overgangsgebied van water naar land aantrekkelijk te maken voor toeristen en recreanten.

De rust en ruimte van de Randmeren is een mooie aanvulling op de natuur van de Veluwe. In beide gevallen gaat het om buiten genieten, ontmoeting en ruimte voor recreatie.

Rita Braam, directeur Gastvrije Randmeren
Op 21 juni is het rustpunt Nijkerk aan het Water geopend

Een eigen Zuiderzeestijl

De rustpunten staan niet op zichzelf. Er is voor de recreatieve voorzieningen langs de LF Zuiderzeeroute een herkenbare Zuiderzeestijl ontwikkeld. Het meubilair wordt samengesteld uit hergebruikte meerpalen, afkomstig uit het Randmerengebied. Duurzaam, onderhoudsarm en met een lange levensduur. Er zijn rustpunten in Nijkerk, in Elburg, bij de vogelkijkhut tussen Horst en Nulde en in Nijkerk.

Rita Braam: “Gastvrije Randmeren is samen met provincies Gelderland en Flevoland en lokale ondernemers de initiatiefnemer geweest van deze fietsvoorzieningen en de verbetering van de veerverbinding met Flevoland. Vanuit provincie Gelderland hebben we ook 50% subsidie ontvangen voor deze opplusvoorzieningen.”

De juiste plek

Natuurlijk zijn de locaties van de rustpunten zeer bewust gekozen. In Nunspeet is het bij fietsknooppunt 81. Dit punt is belangrijk als oost-west Randmerenoversteek en als noord-zuid verbinding van de LF Zuiderzeeroute. Ook in Nijkerk is de locatie strategisch. “De plek van het rustpunt markeert de afslag naar Nijkerk van de LF Zuiderzeeroute. We zijn blij dat Nijkerk investeert in een mooie overgang van land naar water én het nog aantrekkelijker maken van fietsen langs het water,” aldus Rita Braam.

Het rustpunt in Nijkerk is een perfecte picknickplek met prachtig uitzicht


Vergelijkbare berichten