In Nederland zijn er op dit moment 18 routebureaus actief bij de ontwikkeling en het beheer van de regionale fietsroutenetwerken. In de provincie Noord-Brabant lag tot voor kort het beheer van West-Brabant bij RWB (regio West-Brabant). In juli is ook deze regio toegevoegd aan de Beheer & Onderhoud portefeuille van VisitBrabant Routebureau.

Met een provincie-oppervlakte van 5.051 km2, zo’n 5.000 km aan fietsroutenetwerk en bijna 1500 fietsknooppunten kun je met recht spreken over een forse taak. Fabio Tat, manager VisitBrabant Routebureau ziet hier vooral kansen: “Met heel Brabant onder onze hoede, kunnen we de kwaliteit en uniformiteit van het complete routenetwerk naar een nog hoger niveau tillen. Naast het borgen van de continuïteit en kostenefficiency”. Hij doelt hiermee onder meer op de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s waarin Noord-Brabant onlangs een mooie 4,5 ster scoorde. Juist ook zaken als uniformiteit en organisatie spelen hierbij een rol. “Het kan niet anders dan dat we daar over vier jaar bij de nieuwe Kwaliteitsmonitor nog beter op scoren.”   

VisitBrabant Routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten primair verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle Brabantse routestructuren: dus niet alleen fietsen, maar ook wandelen, ruiteren, mountainbiken en varen. “We zijn ook aanspreekpunt voor het ontwikkelen van thematische routes, denk aan de bekende Van Gogh route. En natuurlijk voor het promoten en het ontsluiten van route-informatie. Samen met onze partners maken we van Brabant de meest aantrekkelijke routeprovincie. In onze Visie en uitvoeringsstrategie 2021 – 2025 is uitgebreid terug te lezen hoe we dit doen,”  aldus Fabio Tat. 

Vergelijkbare berichten