Met de lancering op 17 juni 2021 van de LF Waterlinieroute voegen we een unieke route toe aan de reeks LF-icoonroutes. Uniek vanwege het thema en uniek omdat het de eerste compleet nieuwe LF-icoonroute is. “Bij de eerste drie LF-icoonroutes vormden bestaande LF-routes de basis.“ zegt Eric Nijland, directeur Fietsplatform. “Voor de LF Waterlinieroute hebben we met de routepartners een compleet nieuw tracé ontwikkeld dat fietsers een indrukwekkend geschiedenisverhaal vertelt.”

IJzersterk thema
Het sterke thema maakt de Waterlinieroute met recht een LF-icoonroute. De Langeafstand Fietsroute, met name bedoeld voor fietsvakanties, verbindt maar liefst drie linies: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Bij elkaar goed voor een 410 km lange route tussen Edam en Bergen op Zoom. De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn Nederlands bekendste en meest zichtbare waterlinies. De eerste heeft al de status van Unesco Werelderfgoed, uitbreiding daarvan voor de tweede is in aanvraag. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het West-Brabantse deel ervan maakt de LF Waterlinieroute compleet. De historische waterlinies zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Kniehoog water was voldoende om te voorkomen dat vijandelijke legers verder konden optrekken met hun geschut. De waterlinies zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt.

In de provincie Utrecht is het heerlijk fietsen! Fantastisch dat onze inwoners en (internationale) bezoekers het indrukwekkende erfgoed van de waterlinies kunnen gaan ontdekken op de fiets. Deze icoonroute brengt je in Utrecht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie met uitgestrekt groen en een karakteristiek militair landschap met vestingstadjes, bunkers, sluizen en forten. Het Routebureau Utrecht beheert de recreatieve routenetwerken in de provincie Utrecht en is nauw betrokken bij thematische routeontwikkeling. We zijn er trots op dat deze mooie fietsroute nu is toegevoegd aan de officiële LF-icoonroutes van Nederland.

Jeroen van Noort – Routebureau Utrecht

Eric Nijland: “Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Zowel in de fietsgids, als op de website en in de app komen de verhalen tot leven. Door deze iconen in de schijnwerpers te zetten willen we het fietstoerisme in Nederland en internationaal een sterke impuls geven, en meer bezoekers naar dit Nederlands erfgoed trekken.”

Deze schitterende nieuwe fietstocht verenigt de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Laat je terugvoeren in de tijd als je fietst langs vestingsteden en prachtig bewaard gebleven verdedigingswerken zoals Fort Bakkerskil, Fort Altena en Fort Sabina. Belangrijke schakels in de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meestgebruikte waterlinie van Nederland. Deze volledig bewegwijzerde fietsroute nodigt inwoners en bezoekers uit om dit erfgoed van wereldklasse te ontdekken op de leukste manier: op de fiets.

Visit Brabant Routebureau


Gezamenlijk project

Aan de basis van de LF Waterlinieroute ligt een samenwerking tussen Fietsplatform, initiator van de LF-icoonroutes, en de erfgoedorganisaties van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie. Daadwerkelijke realisatie van de route is mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, de Zuiderwaterlinie Alliantie en het pact van Loevestein. Het Fietsplatform zorgt voor het landelijke beheer van de route. Hieronder valt het bewaken van de kwaliteit en continuïteit van de route, het aanbieden van actuele informatie, het vinden en binden van de doelgroep en de afstemming met regionale stakeholders. Het onderhoud van de bewegwijzering verzorgen de regio’s.

Bij het bepalen van het tracé zijn routebureaus, DMO’s en vrijwilligers van het Fietsplatform betrokken geweest. Projectleider Jan-Joost van Eeuwijk schetst: “Kilometer voor kilometer is gekeken naar mogelijkheden voor verdieping van het thema, dan wel comfort voor de fietser. Immers, bij de tracering vormen aantrekkelijkheid, afwisseling en comfort belangrijke criteria. Insteek is om de straks nog verder te verrijken met aanvullende fietslussen. Zo zijn ook delen van de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en het oostelijk deel van de Zuiderwaterlinie aan te haken.”

Duidelijke bordjes
Gemak en service voor de binnen- en buitenlandse vakantiefietser staan centraal, ook bij de LF Waterlinieroute. De fietser vindt dit in de nieuwe fietsgids, in de handige app en natuurlijk op de website lfwaterlinieroute.nl met de downloadbare GPX-en. Hiermee heeft de fietser alles bij elkaar voor de perfecte voorbereiding. Tijdens het fietsen wijzen – in twee richtingen – heldere routebordjes de weg. De richting is in de onderrand van de bordjes te zien: Edam – Bergen op Zoom, dan wel Bergen op Zoom – Edam. Ook de LF Maasroute, de LF Kustroute en de LF Zuiderzeeroute zijn eerder voorzien van deze nieuwe bewegwijzering. De gebruikservaring met de bordjes, app en gids bij andere icoonroutes is positief. Zo schreef een fietser over de LF Kustroute: “Hij is zeer goed bewegwijzerd, maar mis je een bordje, dan ben je met behulp van de app weer snel op de juiste route.” Over de LF Zuiderzeeroute schreef een fietser: “De route is goed bewegwijzerd, maar de gids voegt wel iets toe; interessante info, handig bij plannen van stops en overnachtingen. Goede, overzichtelijke kaarten voor als je even de weg kwijt bent. De nieuwe opzet, plastic map met kaarten en boekje, beviel ons wel.”

Het tracé maakt uniek erfgoed toegankelijk, en verbindt natuur en cultuurhistorie aan een prachtige fietsroute. Ik ga zelf ook graag met mijn gezin op fietsvakantie. Dat maakt dat ik enthousiast ben over de LF Waterlinieroute die voor een deel door gemeente De Ronde Venen loopt.

Gemeente De Ronde Venen – burgemeester Maarten Divendal en ambassadeur van het Pact van Ruigenhoek  

Samen promoten
Jan-Joost van Eeuwijk vervolgt: “Niet alleen samenwerken bij de voorbereiding, maar ook samenwerken bij het promoten; dat is ons devies. Door gezamenlijke inzet bereiken we veel meer fietsers dan ieder alleen. Zowel regionaal, als nationaal en internationaal. Via een handige toolkit voorzien we partners van logo’s, teksten en foto’s. Zo kunnen onder andere routebureaus, VVV’s, musea en gemeenten ook makkelijk de boer op met de route. Het helpt daarbij enorm dat de route naadloos past binnen het themajaar Ode aan het Landschap, waar Ode aan de Hollandse Waterlinies weer een specifiek onderdeel van is. In de week van de lancering zijn er talloze evenementen, en ook fietstochten, die de linies in de schijnwerpers zetten. Op social zullen we met de hashtag #lfwaterlinieroute de route breed profileren. Iedereen die straks de route heeft gefietst kan trouwens een persoonlijke oorkonde aanvragen en een unieke framesticker van het routebeeldmerk. Elke LF-icoonroute heeft namelijk een eigen gezicht, maar er is ook duidelijke onderlinge samenhang. Met het beeldmerk van de LF Waterlinieroute wint de familielijn verder in kracht.”

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De 11 vestingsteden en de ruige linienatuur of juist gecultiveerde ommelanden maakt de linie zo uniek. We zijn trots op de aansluiting bij de LF Waterlinieroute. Samen versterken we elkaar en dragen we het verhaal uit van de verdedigingslinies die Nederland rijk is. De fietsroute helpt om dit verhaal zichtbaar en beleefbaar te maken.

Anne-Wil Maris – programmamanager Zuiderwaterlinie en projectleider bij Erfgoed Brabant


Goed momentum

“We hopen dat veel fietsers gaan genieten van deze nieuwe fietsroute waarbij natuur en cultuur hand in hand gaan”, aldus Eric Nijland. “Het momentum voor de lancering is in elk geval goed. De verwachting is dat onder invloed van corona ook deze zomer nog veel Nederlanders in eigen land op vakantie gaan. En de populariteit van fietsvakanties is groot. Zo gingen in 2020 maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Bij elkaar goed voor 413 miljoen euro aan bestedingen. Van de 885.000 Nederlanders die een trektocht maakten gaf 60% aan ook in 2021 weer op fietstrektocht te willen gaan. En dat zou zo maar de nieuwe LF Waterlinieroute kunnen zijn.”

“Als fervent fietser ben ik altijd op zoek naar mooie nieuwe routes en deze langeafstandsfietsroute biedt alles wat ik wil. Een mooi aantal kilometers dwars door het prachtige linielandschap waar de historie overal zichtbaar is en de verhalen voor het oprapen liggen. Het is belangrijk om de tijd te nemen want de forten, vestingen en natuurlijk Utrecht schreeuwen om een bezoek. Op en top genieten!”

Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing

Vergelijkbare berichten