Bewegen is belangrijk. Dat kan door bijvoorbeeld geregeld een ommetje te maken, een stuk te gaan fietsen of te gaan hardlopen. Maar dan moet de buitenruimte wel voor iedereen toegankelijk, veilig en aantrekkelijk zijn. Vervolgens rijst de vraag: hoe kun je beweegvriendelijk beleid opstellen en de omgeving beweegvriendelijk inrichten? CROW publiceerde daarom een magazine over beweegvriendelijke omgeving.

In het magazine staan interviews, achtergrondartikelen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Nuttig vooral voor gemeenten, want zij hebben veel invloed op de inrichting van de openbare ruimte. En zeker bij herinrichtingen of bij plannen voor nieuwe woonwijken is het goed mogelijk er direct voor te zorgen dat mensen worden verleid om vaker te gaan bewegen. Oproep van het Fietsplatform hierbij: kijk niet alleen naar de binnenstedelijke beweegruimte, maar zeker ook naar het landelijk gebied. De ruimte die we opzoeken om te fietsen en te wandelen. Dit zijn de meest laagdrempeligste vormen om in beweging te blijven, van jong tot oud. Niet voor niets zeggen we: ‘de grootste sportschool is buiten’!

We roepen op het landelijk gebied aantrekkelijk en goed toegankelijk te maken én te houden. En bereikbaar, vanaf de voordeur. Dus met goede stad-landverbindingen. Met alle ruimtelijke opgaven is dat geen sinecure. Maar het is wel een randvoorwaarde om de kwaliteit voor de leefomgeving op peil te houden. En om het doemscenario te voorkomen dat we straks in de file komen te staan richting een paar overgebleven fietsgebieden om vervolgens ons in de file op het fietspad te verplaatsen. Deze aanbeveling komt ook terug in onze Top 10 recreatief fietsen

Het magazine en achtergrondinformatie is beschikbaar via deze webpagina. Het magazine kwam tot stand met financiering van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

In juni spraken we over hetzelfde onderwerp mee tijdens een inspiratiesessie beweegvriendelijk Zuid-Holland.

Vergelijkbare berichten