Ruim 7 miljoen fietsvakanties, verjonging doelgroep en sterke toename gebruik LF-routes

PERSBERICHT – Fietsvakanties een stoffig imago? Vergeet het maar. Een steeds jongere doelgroep omarmt deze duurzame en actieve vakantiebesteding. Het gaat bij fietsvakanties om grote getallen: in 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Ze besteedden daarbij circa 942 miljoen euro. En dit alles met een rapportcijfer van 8,5. Opvallend is het groeiend gebruik van de Langeafstand Fietsroutes. De nieuwe aanpak voor deze LF-routes werkt. Service, gemak en beleving maakt het meerdaags fietsen toegankelijk. Alle actuele fietsvakantiecijfers staan in het rapport Kerncijfers fietsvakanties 2021-2022. Bureau Kien verrichte onderzoek in opdracht van het Landelijk Fietsplatform.

Trektochten en standplaatsvakanties

Het totaal aan ruim 7,2 miljoen fietsvakanties is opgebouwd uit bijna 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties, waarbij men meerdere fietstochten onderneemt vanaf een vast vakantieadres, en bijna 1,9 miljoen fietstrektochten. Een gemiddelde trektocht in eigen land bestond uit 3,8 nachten. Dat betekent dat tijdens fietstrektochten circa 6,8 miljoen overnachtingen plaatsvonden. In 2021 gaven Nederlanders in totaal 942 miljoen euro uit tijdens fietsvakanties in eigen land.

Wie is de vakantiefietser?

Net zoals dé Nederlander niet bestaat, bestaat dé vakantiefietser ook niet. Zoveel mensen, zoveel fietsvakantiewensen. In het algemeen geldt dat de trektochtfietser jonger is dan de standplaatsfietser en vaker met kinderen op pad gaat. Ruim de helft van de trektochtfietsers is onder de 40 jaar en een derde maakt deel uit van een gezin met kinderen. De standplaatsfietser is relatief vaker boven de 60 (37%), maar toch is ook bij deze groep bijna een derde onder de 40 jaar.

Sterke toename LF-gebruik

Met een LF-route kiezen trektochtfietsers voor het gemak van één route – met doorgaande bewegwijzering – over een langere afstand. Enkele reacties uit het onderzoek: “De bewegwijzering van de LF-routes is top. Zo fijn om een LF-route te fietsen” en “Fietsen langs fietspaden en LF-routes is een droom.” Steeds meer trektochtfietsers maken gebruik van deze routes. In 2021 heeft ruim de helft van de trektochtfietsers tijdens één of meerdere trektochten een LF-route gebruikt; in 2020 was dit ongeveer een derde. In totaal werd in 2021 tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.

Nieuwe aanpak werkt

Om de langeafstandsfietsroutes nog beter toe te spitsen op de wensen van de (beginnende) vakantiefietser vernieuwt het Fietsplatform samen met regiopartners het aanbod LF-routes. Het streven is te komen tot zo’n tien zogenoemde LF-icoonroutes.

“Fantastisch om te zien dat de nieuwe aanpak van de LF-routes goed aanslaat. Deze routes bieden meer service, gemak en beleving. Hiermee wordt het meerdaags fietsen toegankelijker voor een groeiende groep.”

Eric Nijland, directeur Fietsplatform

Dit vertaalt zich in hoog gebruik: 210.000 trektochten op de LF Maasroute; 178.000 op de LF Kustroute en 155.000 op de LF Zuiderzeeroute. “De nieuwste LF-icoonroute is de LF Waterlinieroute. Vorig jaar opgeleverd en meteen genomineerd voor Fietsroute van het Jaar. Dat is al een prijs op zich.” aldus Eric Nijland.

De volledige rapportage Kerncijfers Fietsvakantie 2021-2022 en de bijbehorende factsheet zijn te vinden op de website bij Fietsen in cijfers. Het onderzoek is uitgevoerd door Kien Onderzoek.

Vergelijkbare berichten