Goede berichten voor de binnen- en buitenlandse fietstoeristen die dit jaar een fietsvakantietocht door Nederland maken. Dit jaar komt er geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein. De massale ondertekening van onze gezamenlijke petitie met Fietsersbond, NTFU en Rover, en de vele klachten tijdens de pilot van afgelopen zomer hebben mede geleid tot dit verheugende nieuws.

De mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met je fiets in de trein te reizen maakt essentieel onderdeel uit in de positionering van Nederland als fiets(vakantie)land. Als fietser wil je onbezorgd kunnen fietsen en spontaan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech, verandering van weer of een spontante ontmoeting is de kans groot dat je later bij de trein bent dan oorspronkelijk gepland. Of misschien fiets je wat langer door en reis je vanaf een ander station.

Aan de oproep om ervaringen te delen werd afgelopen zomer goed gehoor gegeven, 200 klachten bereikten de Fietsersbond en Rover. “Reizigers spreken van drempels en willekeur en na evaluatie moeten we ze gelijk geven”, stelde Rover-directeur Freek Bos, “de reiziger tast in het duister of de fiets nu wel of niet mee kan”. De conclusie: het verplicht reserveren van een fietsplek in de trein is een digitale schijnoplossing voor een fysiek probleem: te weinig ruimte voor fietsen in de trein. Het verplicht reserveren is nu van de baan en de petitie is afgelopen. Wij dringen er bij NS nog wel op aan om te zorgen voor extra fietsplekken in de trein.

Vergelijkbare berichten