Het is een bekend recept: fietsen is heel goed voor je gezondheid. Regelmatig verschijnen er berichten over gepubliceerd onderzoek. En ook onlangs kwam er in de media weer een bericht voorbij: “Trappende tachtigers hebben een immuunsysteem van twintigers”. Het gaat over een onderzoek uit 2018 door Britse wetenschappers. Zij volgden 125 ouderen die regelmatig lange afstanden fietsen. Het bleek dat deze ouderen door regelmatig flink te fietsen weer het immuunsysteem van een twintiger hadden.

De onderzoekers merkten ook op dat het effect van bewegen op oudere leeftijd nog groter is dan gedacht. Professor Norman Lazarus (82) van het King’s College in Londen gaf toelichting aan de BBC: “Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen. Het heeft zo veel voordelen voor het lichaam, de geest, voor onze spieren en ons immuunsysteem.”

De 125 gevolgde ouderen waren aangesloten bij Audax, een club die langeafstandsfietstochten organiseert. Bij hen werd gekeken naar het aantal T-cellen in het bloed vergeleken met hun inactieve leeftijdsgenoten. T-cellen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze speuren ziektes op zodat ze bestreden kunnen worden. maar daar krijgt het menselijk lichaam er met de tijd normaal steeds minder van. “Het immuunsysteem wordt vanaf je 20ste ieder jaar zo’n 2 tot 3 procent slechter”, aldus onderzoeker Janet Lord. “Hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor infecties, aandoeningen als artritis en zelfs ook kanker. De fietsers hebben betere bescherming tegen al deze problemen, doordat ze het immuunsysteem hebben van iemand van 20 in plaats van iemand van 70 of 80.” De wetenschappers beargumenteren ook dat door de hoge mate van T-cellen, vaccins beter zouden moeten werken.

Ook onderzoeker Steve Hardridge pleit voor voldoende beweging van ouderen: “Constant blijven zitten gaat tegen onze evolutie in. Mensen zijn gemaakt om fysiek actief te zijn.” Volgens hem hoef je echt niet iedere dag 100 kilometer te fietsen om verbetering te zien. Ook een dagelijks fietstochtje naar de supermarkt kan al helpen. “Alles wat je maar aan het bewegen zet en je conditie verbetert, helpt.”

Vergelijkbare berichten