NS wil als pilot van 10 juli tot september 2021 een reservering verplicht stellen voor het meenemen van de fiets in de trein. Fietsers zijn dan aangewezen op een vooraf gekozen trein via de NS-app of de klantenservice. Veel (LF-)fietsers maken gebruik van de optie fiets in trein, en een exact tijdstip plannen is lastig. Samen met Fietsersbond, reizigersvereniging Rover en Wielersportbond NTFU zijn we een petitie gestart tegen invoering van dit plan.

Wij, treinreizigers en fietsers

constateren

  • dat NS het voornemen heeft om in deze zomerperiode reserveren verplicht te stellen bij het meenemen van de fiets in de trein
  • dat zo’n systeem omslachtig is, drempels opwerpt en de vrijheid van reizigers die een fiets mee willen nemen ernstig beperkt
  • dat verplicht reserveren geen oplossing is voor het tekort aan fietsplekken op drukke momenten
  • dat veel Nederlanders deze zomer op fietsvakantie gaan in eigen land

verzoeken

  • de NS geen verplichte reservering voor het meenemen van fietsen in deze zomer door te voeren en om op korte termijn te zorgen extra fietsplekken in de trein

Klik op link om naar de petitie te gaan.

Veel binnen- en buitenlandse fietstoeristen die een fietsvakantietocht door Nederland maken, reizen per trein naar het startpunt. Na het volbrengen van de trektocht stappen ze bij het eindpunt weer in de trein naar huis. De meerdaagse fietsvakanties zijn veelal routes van A naar B, zoals bijvoorbeeld de LF Maasroute die van Maastricht via Hoek van Holland naar Rotterdam loopt.

De mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met je fiets in de trein te reizen maakt essentieel onderdeel uit in de positionering van Nederland als Fietsland. Als fietser wil je onbezorgd kunnen fietsen en spontaan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech, verandering van weer of bij een spontante ontmoeting is de kans groot dat je later bij de trein bent dan oorspronkelijk gepland. Maar ook net even langer kunnen genieten van het landschap of toch nog een bezoekje aan dat ene museum. Die flexibiliteit is voor de fietser een wezenlijk onderdeel van het fietsplezier.

Vergelijkbare berichten