De Afsluitdijk moet snel weer open voor fietsers en wandelaars. In een persbericht roepen Fietsersbond, Wielersportbond NTFU, Wandelnet en Fietsplatform de Tweede Kamer op hiervoor te zorgen. Dat de iconische dijk door een simpele ontwerpfout zes jaar gesloten blijft voor fietsers en wandelaars valt niet uit te leggen.

Eerder in november heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer geïnformeerd dat de Afsluitdijk nog jarenlang afgesloten blijft voor fietsers wegens een fout in het ontwerp. Dinsdag 1 december bespreekt de Tweede Kamer deze brief. Volgens Fietsersbond directeur Esther van Garderen is het tijd voor de Kamer om de minister te corrigeren.

“Mensen willen daar kunnen fietsen en lopen. Fietsers en wandelaars worden hier achteloos opzijgeschoven.”

Esther van Garderen, directeur Fietsersbond

Eerder werd helaas een rechtszaak rondom de afsluiting – die al sinds april 2019 speelt – verloren. Toen was de verwachting nog dat de afsluitdijk ‘slechts’ drie jaar afgesloten zou zijn, nu wordt het dus zes jaar. Directeur Ankie van Dijk van Wandelnet vindt dat dit de zaak verandert.

“Juist in deze coronapandemie willen mensen zo min mogelijk een volle bus in. Nog eens drie jaar is te lang.”

Ankie van Dijk, directeur Wandelnet

“Het wordt hoog tijd dat Rijkswaterstaat opdracht krijgt met creatieve oplossingen te komen, die zijn er genoeg. Draai het denken om en los het op. Wij als belangenbehartigers denken graag mee.”

Arjan de Vries, directeur van wielersportbond NTFU

Fietsplatform directeur Eric Nijland vond drie jaar wachten al veel, maar het nieuwe uitstel is ook voor ons als Fietsplatform onacceptabel.

“Er lopen heel veel belangrijke fiets- en wandelroutes over de Afsluitdijk, waaronder de populaire LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute en Ronde van Nederland. Nu we steeds meer in eigen land recreëren zijn die onmisbaar. We roepen de Tweede Kamer dan ook op om de minister te vragen snel met voorstellen te komen.”

Eric Nijland, directeur Fietsplatform

Vergelijkbare berichten