De 32 km lange Afsluitdijk is voor steeds meer mensen een bestemming voor een dagje uit. Afgelopen jaar bezochten ruim 700.000 mensen de waterkering. Ruim twee keer zoveel als in 2014.

Het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk denkt dat de groei komt doordat Leeuwarden in 2018 de Europese culturele hoofdstad was. Ook de komst van het Afsluitdijk Wadden Center in maart vorig jaar speelt een belangrijke rol. Het centrum geeft informatie over de de geschiedenis en de toekomst van de waterkering. Uit onderzoek van EFTI Stenden University blijkt dat toeristen vooral naar de Afsluitdijk komen om iets te leren over het bouwwerk en om te genieten van het uitzicht.

De provincies zijn blij met de ontwikkeling.  Zo ziet gedeputeerde Klaas Kielstra van Friesland groeiende kansen voor ondernemers in Noord-Holland en Friesland. Zeker met het ookg op het geplande fietspad langs de Waddenzee, de vismigratierivier en het vernieuwde monument.

De Afsluitdijk wordt de komende jaren uitgebreid gerenoveerd. Het is voor het eerst in 85 jaar dat er zo’n ingrijpende vernieuwing plaatsvindt. Volgens planning is de renovatie – die zo’n 550 miljoen euro kost – in 2022 klaar.

Binnen het aanbod LF-routes maken de LF21 Zuiderzeeroute, de LF10 Waddenzeeroute en de LF Ronde van Nederland gebruik van de Afsluitdijk en straks ook van het vernieuwde fietspad, zoals te zien op de artist impression van Rijkswaterstaat.

Vergelijkbare berichten