Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli opent Rijkswaterstaat het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. Het openstellen van het fietspad is één van de maatregelen om fietsen en wandelen over de Afsluitdijk mogelijk te maken nu de werkzaamheden op de Afsluitdijk langer duren dan aanvankelijk werd gedacht. Het was een uitdaging om een geschikt weekend te vinden, maar het is gelukt!

Het fietspad is gesloten sinds 1 april 2019 vanwege de vernieuwing van de Afsluitdijk. Op 1 en 2 juli is het mogelijk om tussen 07.00 uur en 19.00 uur over de gehele Afsluitdijk te fietsen of te wandelen. Het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde en het bestaande fietspad langs de A9 worden hiervoor opengesteld. Het openstellen van het fietspad tijdens de werkzaamheden is een operatie. Ter hoogte van de Spuisluizen word men via de rijbaan geleid, die op dat moment niet toegankelijk is voor de auto. Na het weekend van 1-2 juli gaat het fietspad weer dicht vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Fietsers kunnen dan gebruikmaken van de gratis fietsbus. Deze heeft ook afgelopen jaren gereden.

Samenwerking belangenorganisaties

Bij de verkenning naar maatregelen heeft Rijkswaterstaat samengewerkt met de belangenorganisaties Fietsersbond, Fietsplatform, wielersportbond NTFU en Wandelnet. Wij zijn blij met deze openstelling, maar hadden liever gezien dat de Afsluitdijk vaker opengaat voor fietsers en wandelaars.

CDA en D66 willen Afsluitdijk vaker open

Op 9 maart hebben CDA en D66 in de Tweede Kamer tijdens een debat over mobiliteit, fietsen en wandelen op 9 maart, opgeroepen om de Afsluitdijk een heel weekend per maand open te stellen voor fietsers en wandelaars. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het een hartstikke goed idee en ziet het helemaal zitten om de Afsluitdijk af en toe te openen voor recreanten. De staatssecretaris gaat hierover nog in gesprek met Rijkswaterstaat.

De dijk is nu helemaal afgesloten voor de recreatie en dat is erg vervelend. Het is een geweldige route. In het weekend liggen de werkzaamheden toch stil.

Harmen Krul, Tweede Kamerlid CDA

Definitief programma

De komende tijd werkt Rijkswaterstaat met verschillende instanties aan het programma voor dit openstellingsweekend. Houd onze website en www.nederlandfietsland.nl, daar wordt in de loop van de tijd meer informatie rondom de openstelling bekend gemaakt.

Vergelijkbare berichten