De Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC) heeft de jaarlijkse Radreiseanalyse gepubliceerd. Het fietsvakantieonderzoek 2023 signaleert een groei van het aantal Duitse fietsvakantiegangers en van het gebruik van de trein. Al is daar onder fietsers nogal wat ontevredenheid over.

Groei aantal fietsvakanties

Uit de cijfers blijkt dat twee derde (67,9 procent) van de Duitsers de fiets gebruikt voor uitstapjes. Zo’n 38 miljoen fietsers maken in totaal 445 miljoen dagtochten. In 2022 gingen in Duitsland 4,6 miljoen mensen op fietsvakantie. In 2021 waren dat er nog 3,9 miljoen.

Reizen met de trein: populair ondanks klachten

De trein, als milieuvriendelijk alternatief voor de auto, groeit in populariteit, zowel bij fietsvakanties als bij dagtochten. Ongeveer een derde van de dagtochtfietsers gebruikt de trein voor hun reis (29 procent tegen 24 procent in 2021). Onder fietsvakantiegangers ligt het gebruik van de trein op 37 procent (33 procent in 2021). Toch is er ontevredenheid over de dienstverlening van het Duitse spoor. De helft van de fietsreizigers klaagt over problemen bij het reizen per trein van en naar hun bestemming. Drie op de vier reizigers (75 procent) klagen over te weinig plek voor de fiets in de trein (2021: 50 procent). Ook vindt de helft van de respondenten de stations over het algemeen niet fietsvriendelijk.

Belang goede fietsinfrastructuur

ADFC directeur Christian Tänzler benadrukt hoe belangrijk een goede fietsinfrastructuur op het spoor is voor de mobiliteitsomslag. “Fietstoerisme heeft de potentie om de meest klimaatvriendelijke vorm van vakantie ooit te worden. Daarvoor zijn niet alleen goed ontwikkelde fietsroutenetwerken nodig, maar ook een goede infrastructuur om van en naar de bestemming te komen. Steeds meer fietsers gebruiken de trein in plaats van de auto, wat een geweldige ontwikkeling is. Des te belangrijker is het dat de spoorwegen hun fietsvriendelijke diensten blijven uitbreiden. Er is nog veel ruimte voor verbetering.”

“De spoorwegen moeten meer ruimte voor de fiets creëren en de stations fietsvriendelijk en drempelvrij maken. Ook het boeken van fietsvervoer en de toegang tot de fietscompartimenten op langeafstandstreinen vraagt om verbetering.”

Christian Tänzler, directeur ADFC

Fietstrektochten en kamperen steeds populairder

Uit de ADFC Radreiseanalyse blijkt verder dat 7 op de 10 reizigers (71,5 procent) in 2022 koos voor een fietstrektocht. In 2021 was dit 67 procent. Belangrijkste redenen voor het ondernemen van een fietstrektocht zijn: het land en de mensen leren kennen (circa 80 procent) en actief op vakantie zijn (circa 69 procent). Milieuvriendelijkheid speelt een rol voor 56,4 procent (2021: 52 procent) en een groeiend aantal kiest voor een fietsvakantie omdat het een betaalbare manier van reizen is (21 procent; 2021: 15 procent). Negen van de tien fietsvakantiegangers organiseren de vakantie zelf. Ze waarderen het als ze flexibel zijn in hun routeplanning en accommodatie keuze. Campings groeien in populariteit (29 procent; 2021: 20 procent).

Links

ADFC heeft een powerpoint en handout van het rapport gepubliceerd. In Nederland laten wij als Fietsplatform regelmatig een onderzoek naar fietsvakanties doen. Ook dit rapport is te downloaden.

Vergelijkbare berichten