Helaas waren bijna 13.000 handtekeningen niet voldoende om de NS te weerhouden van een reserveringsplicht voor de fiets in trein. En dus moet er vanaf 10 juli gereserveerd worden. Na 15 september, als de maatregel afloopt, evalueert de NS de proef. Radar AVRO TROS vroeg aan hun testpanel naar de ervaringen, met ruim 1.100 pollrespondenten als resultaat.

Tweederde van de respondenten ziet het reserveringssysteem als een probleem. Ze wijzen er tevens op dat een ‘reservering’ geen garantie geeft op een plek. Ook geeft 62 procent aan dat er te weinig plaats is voor fietsen. Een respondent reageert: ‘Vanuit Utrecht naar Leeuwarden zijn maar één of twee fietsplekken beschikbaar’. Daarnaast komen er verschillende ongemakken van de beperkte ruimte naar voren zoals: discussiëren over een gereserveerde plek, langs elkaar wringen, concurreren om ruimte met kinderwagens en rolstoelen. Meer ervaringen zijn te lezen op de website van Radar AVRO TROS

Net als Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU,  Ieder(in), LSVB en KBO-PCOB betreuren wij het besluit van NS. En – om een zo compleet beeld te krijgen – vragen ook wij reizigers om ervaringen met het reserveringssysteem te melden. Dat kan bij NS of via het speciale e-mailadres fietsintrein@fietsersbond.nl. De petitie kan ook nog getekend worden.

Vergelijkbare berichten