Ruim 11.000 reizigers tekenden tegen de aangekondigde reserveringsplicht fiets in trein. Onze gezamenlijke petitie met Fietsersbond, Rover en Wielersportbond NTFU, en het negatieve advies van het Locov hebben echter de NS niet van het besluit doen weerhouden. Tussen 10 juli en 15 september is een reservering voor de fiets in de trein verplicht, tenzij de fiets als hulpmiddel wordt gebruikt door iemand met een beperking. 

Onze gezamenlijke insteek was om NS te overtuigen te kiezen voor meer fietsplekken in de trein in plaats van het ontmoedigen van reizen met de fiets. NS heeft echter aangegeven niet te investeren in extra fietsplekken in bestaand materieel. Ook geeft NS geen gehoor aan het verzoek om te komen met een OV-fiets met extra voorzieningen voor fietstoeristen.

Nu het plan doorgaat moet de reiziger vooraf via de NS-app of klantenservice precies aangeven in welke treinen hij of zij een fiets wil meenemen. Een reservering is echter geen garantie voor een plek: een trein kan uitvallen of korter zijn dan gepland, waardoor fietsplekken komen te vervallen. De fietsplekken worden bovendien gedeeld met hulpmiddelen waar geen reserveringsplicht voor geldt. waardoor op het laatste moment  kan blijken dat er ondanks de reservering toch geen plaats is voor de fiets. De reiziger blijft dan op het perron achter en moet dan opnieuw proberen te reserveren.

Veel binnen- en buitenlandse fietstoeristen die een fietsvakantietocht door Nederland maken, reizen per trein naar het startpunt. Na het volbrengen van de trektocht stappen ze bij het eindpunt weer in de trein naar huis. De meerdaagse fietsvakanties zijn veelal routes van A naar B, zoals bijvoorbeeld de LF Maasroute die van Maastricht via Hoek van Holland naar Rotterdam loopt. Het vooraf reserveren is omslachtig en levert onnodig gedoe op, zeker voor de buitenlandse fietstoerist. 

We betreuren het besluit van NS en verwachten de nodige problemen voor reizigers met een fiets in de trein. Om een zo compleet beeld te krijgen, roepen wij reizigers op om ervaringen met het reserveringssysteem te melden. Dat kan bij NS of via het speciale e-mailadres fietsintrein@fietsersbond.nl. De proef loopt tot en met 15 september en wordt dan geëvalueerd. De petitie kan ook nog getekend worden.

Vergelijkbare berichten