Home » Wat we doen » Landelijk routebeheer » Kwaliteitscriteria

Routekwaliteit

Kwaliteitskader

Waaraan moet een fietsroute voldoen? We noemen hier belangrijke voorwaarden voor een goede kwaliteit van fietsroutenetwerken. In 2024 werken we samen met de regio’s aan een vernieuwing van het kwaliteitskader.

Tracering

Aantrekkelijkheid, afwisseling, veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn en blijven het belangrijkst voor de tracering van zowel de LF-routes als de knooppuntnetwerken. De omvang, schaal en indeling van Nederland maken dat een fietser al gauw verschillende bestuurlijke grenzen passeert, bijvoorbeeld van provincies en onderliggende regio’s. Fietsers willen geen hinder ondervinden van deze grenzen. Routes van aangrenzende netwerken moeten naadloos in elkaar overgaan.

Actualisering kwaliteitskader

Samen met regionale routebureaus werken we aan actualisering van het kwaliteitskader voor de landelijke fietsroutestructuur – de knooppuntnetwerken en LF-routes. Dat is nodig; het fietsen is de afgelopen tien jaar sterk veranderd, maar ook het fietslandschap. We willen zorgen dat het unieke landsdekkende routenetwerk blijft aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Dat het veilig en aantrekkelijk fietsen blijft. We verwachten het nieuwe kwaliteitskader najaar 2024 te presenteren.

Bewegwijzering

Het belangrijkste van fietsroutebewegwijzering is dat deze doet waar deze voor is bedoeld: op een duidelijke manier de weg wijzen, zodanig dat de fietser een route eenvoudig kan volgen. Eenduidigheid en uniformiteit is hierbij heel belangrijk. Daarbij is ook een goede afstemming van de bewegwijzering van de LF-routes en van de knooppuntroutes van belang. We willen het liefst dat deze altijd bij elkaar op één drager (mast, bermpaal of bermplank) komt.

Beheer en onderhoud

Goed onderhoud van de bewegwijzering, zowel van de knooppuntnetwerken als van het LF-net, is enorm belangrijk. Goede, meerjarige afspraken moeten hieronder liggen. We streven naar efficiencywinst door het onderhoud van de LF-bewegwijzering onder te brengen bij het onderhoud van de bewegwijzering van de knooppuntnetwerken. Hier ligt een duidelijke mogelijkheid om kosten te besparen, dit scheelt een onderhoudsronde.

Saneren rondritten

We blijven pleiten voor sanering van bewegwijzerde rondritten. Enige nuancering is daarbij wel op zijn plaats. De knooppuntnetwerken worden goed gewaardeerd en gebruikt, maar er blijft toch altijd nog een doelgroep voor kant-en-klare bewegwijzerde thematische rondritten. We adviseren kritisch naar het aanbod te kijken en alleen zeer populaire thematische rondritten te behouden.

Meer weten?

Voor vragen over kwaliteit.

Eric Nijland
Directeur

“Aantrekkelijkheid, afwisseling, veiligheid en voorzieningen zijn het belangrijkst voor de tracering van fietsroutes.”

Blijf op de hoogte

van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.

Volg ons