kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank

Gepubliceerd op maandag 1 maart 2021

Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank

Dankzij krachtenbundeling van Fietsplatform, Wandelnet, Wielersportbond NTFU en Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS gaat de routedatabank naast fiets- en wandelroutes ook mountainbike- en ruiterroutes aanbieden. Een waardevolle toevoeging voor alle overheden en bedrijven die nu al dankbaar gebruik maken van de landelijke routegebonden data.

De routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, te beheren en te distribueren. Data van meer van 40 verschillende beheerders van routenetwerken komen samen tot één landelijk bestand. Routedatabank.nl bevat op dit moment onder meer LF-routes, fietsknooppuntnetwerken, LAW’s, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen en regionale wandelnetwerken.

Gezamenlijk beheer
De voorloper van de huidige routedatabank is in 2012 door het Fietsplatform opgezet. In 2018 is het geoportaal aangevuld met wandeldata. Sindsdien draait hij onder gezamenlijk beheer van Fietsplatform en Wandelnet. Met de KNHS en NTFU is gekeken naar uitbreiding van de routedatabank met hun ruiter- en mountainbike routes. De nu beklonken samenwerking is een belangrijke stap in de doorontwikkeling en verrijking van de routedatabank.

Duidelijke meerwaarde
De meerwaarde van de routedatabank is duidelijk. De routedatabank bedient vooral overheden en beheerders van de routenetwerken. Maar ook universiteiten, waterschappen, het RIVM en meldkamers van hulpdiensten maken er gebruik van. Net als ProRail en uitgevers van routekaarten en online navigatie zoals Apple Maps en Open Street Maps. Bij elkaar goed voor een bereik van miljoenen mensen. Met het vastleggen van de samenwerking start het implementeren van de routes in de database. 

In de video lichten de vier organisaties de waarde van de samenwerking toe. Zie ook het verzonden persbericht.