kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Belevingsapp helpt provincie Utrecht bij verbeteren leefomgeving

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021

Belevingsapp helpt provincie Utrecht bij verbeteren leefomgeving

Provincie Utrecht, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en studenten van Hogeschool Utrecht hebben samen de MEES Belevingsapp ontwikkeld. Stel: je fietst een rondje door de provincie Utrecht, en onderweg denk je: hier kan het best wat groener of minder druk. Dan kun je dat straks in een app direct melden. Dit moet bijdragen tot betere fietsroutes en stiltegebieden waar het écht stil is.

De app is nu nog in de testfase. Maar de provincie Utrecht wil de data straks onder meer gebruiken om fietsroutes te verbeteren, zodat meer mensen gaan fietsen. Ook wil de provincie dat de lucht zo schoon mogelijk is. Veel fietsroutes zijn nu niet zo prettig, weet Stephen van Aken, innovatiemanager bij de provincie Utrecht.  “Fietsers hebben te maken met langs denderende vrachtwagens of andere drukte. Door een bos fietst het anders. Dus met behulp van de meldingen die mensen doen in de belevingsapp, kijken we waar en hoe het fietsen prettiger kan.”

“En ten aanzien van stiltegebieden willen we weten: ervaar je daar inderdaad stilte? Waarom wel of niet? Dat project doen we samen met de Natuur en Milieu Federatie Utrecht. We richten ons nu nog vooral op fietsers, maar later willen we daar zeker ook wandelaars aan toevoegen. En, fietsers moeten natuurlijk wel eerst afstappen als ze willen appen!”

Alle gegevens worden als open data verzameld op het platform Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Daarmee zijn de gegevens van iedereen.

Lees het volledige artikel op website van Atlas Leefomgeving.