kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Nationale LF-icoonroutes

LF-routes zijn bekend als dé langeafstandsfietsroutes in Nederland, vooral bedoeld voor fietsvakanties. Nu er een landsdekkend netwerk van knooppuntroutes is, zijn er nieuwe mogelijkheden voor de LF-routes. De huidige netwerkfunctie is niet langer nodig.

De focus komt te liggen op een beperkt aantal unieke LF-routes: LF-icoonroutes. Dit zijn nationale routes met sterke thema’s en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Routes waarmee we ook internationaal ons visitekaartje als fietsland kunnen afgeven.

De aanpassingen vinden de komende jaren geleidelijk plaats. Denk daarbij aan het inventariseren van kansrijke routes en aan het doorontwikkelen van bestaande routes met een sterk thema en een intensief gebruik.

De eerste LF-icoonroute, de LF Maasroute is geopend in 2019. De tracering is verbeterd en compactere, heldere routebordjes zijn geplaatst. Ook is er een handige nieuwe fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website: www.lfmaasroute.nl. Zomer 2020 zijn de LF Zuiderzeeroute (eerder een samenstelling van LF21, LF22 en LF23) en LF Kustroute aan het rijtje LF-icoonroutes toegevoegd. Korte LF-routes die vooral fungeerden als 'verbindingsroutes' zijn gesaneerd.

Op deze plek staan de projectvorderingen. Voor consumenten hebben we op onze publieksportal nederlandfietsland.nl een speciale LF-icoonroutepagina ingericht.