kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Nationale LF-icoonroutes

LF-routes zijn bekend als dé langeafstandsfietsroutes in Nederland, vooral bedoeld voor fietsvakanties. Nu er een landsdekkend netwerk van knooppuntroutes is, zijn er nieuwe mogelijkheden voor de LF-routes. De oorspronkelijke netwerkfunctie is niet langer nodig.

De focus komt te liggen op een beperkt aantal unieke LF-routes: LF-icoonroutes. Dit zijn nationale routes met sterke thema’s en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Routes waarmee we ook internationaal ons visitekaartje als fietsland kunnen afgeven.

We inventariseren kansrijke nieuwe routes of kiezen voor doorontwikkeling van bestaande routes met een sterk thema en intensief gebruik. De aanpassingen vinden geleidelijk plaats.Op deze b2b-website staat een overzicht van de projecten. Voor consumenten is er op onze publieksportal nederlandfietsland.nl een speciale LF-icoonroutepagina.

Waar staan we nu?
De actuele stand van zaken (fietsseizoen 2022)

  • 20 van de 26 bestaande LF-routes zijn gesaneerd
  • 4 LF-icoonroutes zijn opgeleverd: LF Maasroute (2019), LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute (2021), LF Waterlinieroute (2021)
  • Een nieuwe familielijn is gerealiseerd, gericht op optimale ontzorging en het delen van ervaringen. Onderdelen zijn een meertalige routeportal, routeapp en routepublicatie; GPX routetrack; eenvoudiger maar duidelijker bewegwijzering. De producten zorgen voor inspiratie, informatie en activatie.
  • Routes en serviceproducten zijn goed ontvangen (2 routes genomineerd voor Fietsroute van het jaar)
  • 6 nog resterende ‘oude’ LF-routes nog nader uit te werken in samenspraak met regio’s. Het betreft o.a. routes die een schakel zijn in een internationale (EuroVelo) route of in de Ronde van Nederland.

nov 2021 kaartje LF-routes - copyright Fietsplatform