Langeafstand Fietsroutes

Onbezorgd meerdaags fietsen

Wij beheren sinds jaar en dag de Langeafstand Fietsroutes in Nederland. Opgeteld zo’n 3.700 km LF-route. Daar waar de knooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, zijn de langeafstandsfietsroutes juist erg geschikt voor trektochten of fietsvakanties.

LF-routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd, altijd in combinatie met een knooppuntbordje. De routemarkering bestaat standaard uit rechthoekige bordjes met daarop de routenaam en het LF-routenummer. Vanaf 2019 staan er nieuwe LF-bordjes in het veld. De LF Maasroute, de LF Kustroute, de LF Zuiderzeeroute en de LF Waterlinieroute zijn de eerste vier routes met deze nieuwe bewegwijzering. De bordjes zijn wat kleiner en hebben een eenvoudige, heldere opdruk.

Fietsers waarderen het gemak van de doorgaande bewegwijzering. Als extra service bieden we diverse LF-producten: fietsgidsen, een app en uitgebreide informatie op onze publieksportal nederlandfietsland.nl.

trektochtfietsers gebruikt LF-routes
trektochten op
LF Maasroute
trektochten op
LF Kustroute
trektochten op
LF Zuiderzeeroute

Hoe het ooit begon

Samen met ANWB stonden we aan de wieg van de LF-routes. De eerste route is in 1989 bewegwijzerd. Daarna volgde jaarlijks één nieuwe route. Zo creëerden we een netwerk om volledige LF-routes te kunnen fietsen of stukken aan elkaar te plakken. Op onze publieksportal schreven we blogs over de geschiedenis.

Over de grens

Enkele LF-routes zijn deel van een internationale EuroVelo route: EV12 Noordzeefietsroute, EV15 Rijnfietsroute en EV19 Maasfietsroute. Als National Coordination Centre voor Nederland hebben we afstemming met de European Cyclists’ Federation (ECF), beheerder van de EuroVelo routes.

Meer weten?

Voor vragen over de LF-routes en de doorontwikkeling ervan.

Eric Nijland
Directeur

“Het gemak van de doorgaande bewegwijzering met één herkenbaar routebordje. We horen zo vaak dat fietsers dat waarderen.”

Blijf op de hoogte

van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.

Volg ons