kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Veelgestelde vragen

 1. Welke data kan ik downloaden?
  De volgende data is beschikbaar: LF-routes, regionale fietsnetwerken (de knooppunten en de routelijnen) en overstappunten (bijv. TOP's en Natuurpoorten). Wandelnet publiceert LAW's, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen, OV-stappers (oude NS-wandelingen) en wandelnetwerken die toestemming hebben gegeven om hun data landelijk te publiceren. Vooralsnog is het downloaden van wandelroutedata voorbehouden aan (semi-)overheidsinstanties.

 2. Hoe actueel is de routedatabank?
  De routedata wordt wekelijks geactualiseerd. Het Fietsplatform is voor de actualiteit van de fietsknooppuntnetwerken afhankelijk van de input van de regionale beheerders. Wij benaderen de regionale beheerders actief om de meest recente brondata te verzamelen en te verwerken tot het landelijke fietsnetwerkbestand.

 3. Wat zijn de technische aspecten van de routedatabank?

  • De routelijnen zijn gebaseerd op BRT/TOP10NL (hartlijnen, hoge geometrische nauwkeurigheid), dus onderverdeeld in kleine lijnstukjes. Deze routelijnen zijn specifiek voor beleidsdoeleinden bedoeld en worden in RD-projectie aangeboden. Op de pagina Downloaden voor consumententoepassingen worden de routelijnen (LF-routes en fietsnetwerken) ook als samengevoegde lijnen aangeboden: dus één lijn van knooppunt tot knooppunt of één lijn per LF-route. Deze routelijnen worden in de projectie WGS84 aangeboden en zijn daarmee direct voor internettoepassingen en apps te gebruiken.
  • De routelijnen die in hartlijnen en RD worden aangeboden zijn in twee richtingen gedigitaliseerd. Voor routelijnen in één richting kunt u bij fietsnetwerken rijrichting=2 wegfilteren en voor LF-routes rijrichting=b. U kunt ook onder tabblad Downloaden voor consumententoepassingen de geaggregeerde routelijnen in WGS84 downloaden.
 4. Het bestand wordt niet gedownload/ik kan het gedownloade bestand niet vinden.
  Onder Windows: klik op Crtl J. Onder MacOS: appeltje-J.

 5. Kan ik het bestand ook in een ander formaat krijgen?
  U kunt kiezen uit de zes exportformaten die worden aangeboden: shape, gml2, gml3, json, Excel en csv. Voor omzetting van bijv. shape naar kml kunt u een gratis converter gebruiken.

 6. Ik wil alleen één routelijn tussen de knooppunten, kan dat?
  De routelijnen opgebouwd uit Top10NL-hartlijnen in RD worden in twee richtingen aangeboden. Voor routelijnen in één richting kun je bij fietsnetwerken rijrichting=2 wegfilteren en voor LF-routes rijrichting=b. De routelijnen zijn dan gebaseerd op BRT/TOP10NL (hartlijnen, hoge geometrische nauwkeurigheid), dus onderverdeeld in kleine lijnstukjes. U kunt ook onder tabblad Downloaden voor consumententoepassingen de geaggregeerde routelijnen in WGS84 downloaden. Die worden altijd in één richting aangeboden.

 7. Kan ik alleen de data in een bepaald gebied selecteren?
  Ja dat kan. U kunt selecteren op fietsregio, op provincie of zelf een gebied tekenen.