kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Veelgestelde vragen

 1. Welke data kan ik downloaden?
  De volgende data is beschikbaar: LF-routes, regionale routenetwerken (de knooppunten en de routelijnen) en overstappunten (bijv. TOP's en Natuurpoorten).

 2. Hoe actueel is de routedatabank?
  De routedata wordt wekelijks geactualiseerd. Het Fietsplatform is voor de actualiteit van de fietsknooppuntnetwerken afhankelijk van de input van de beheerders. Wij benaderen de regionale beheerders actief om de meest recente brondata te verzamelen en te verwerken tot het landelijke fietsnetwerkbestand.

 3. Wat zijn de technische aspecten van de routedatabank?

  • De routelijnen zijn gebaseerd op BRT/TOP10NL (hartlijnen, hoge geometrische nauwkeurigheid), dus onderverdeeld in kleine lijnstukjes. Wilt u lijnstukken samenvoegen tot één lijn, dan kunt u deze op de eigen database aggregeren. In ArcGIS is dat de tool dissolve.
  • Het projectiestelsel is Rijksdriehoekstelsel (RD). Dit is om te zetten naar WGS84 door een herprojectie.
  • De routelijnen worden in twee richtingen aangeboden. Voor routelijnen in één richting kunt u bij fietsnetwerken rijrichting=2 wegfilteren en voor LF-routes rijrichting=b.
  • De downloads zijn naar keuze in shape, gml2, gml3, json, csv of Excel.
 4. Het bestand wordt niet gedownload/ik kan het gedownloade bestand niet vinden.
  Onder Windows: klik op Crtl J.

 5. Kan ik het bestand ook in een ander formaat krijgen?
  U kunt kiezen uit de zes exportformaten die worden aangeboden: shape, gml2, gml3, json, Excel en csv. Voor omzetting van bijv. shape naar kml kunt u een gratis converter gebruiken.

 6. Ik wil alleen één routelijn tussen de knooppunten, kan dat?
  De routelijnen worden in twee richtingen aangeboden. Voor routelijnen in één richting kun je bij fietsnetwerken rijrichting=2 wegfilteren en voor LF-routes rijrichting=b. De routelijnen zijn gebaseerd op BRT/TOP10NL (hartlijnen, hoge geometrische nauwkeurigheid), dus onderverdeeld in kleine lijnstukjes. Wilt u lijnstukken samenvoegen tot één lijn, dan kunt u deze op de eigen database aggregeren. In ArcGIS is dat de tool dissolve.

 7. Kan ik alleen de data in een bepaald gebied selecteren?
  Ja dat kan. U kunt selecteren op fietsregio, op provincie of zelf een gebied tekenen.