kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

LF Zuiderzeeroute

beeldmerk LF Zuiderzeeroute De LF Zuiderzeeroute is de tweede LF-icoonroute in de reeks. De LF Maasroute is in 2019 als eerste LF icoonroute geopend. Afgeleid van de bestaande LF21, LF22 en LF23 is voor de Zuiderzeeroute een nieuw tracé vastgesteld, in nauw overleg met regionale en lokale stakeholders. Ingezet is hierbij op optimale beleving van de voormalige Zuiderzee.

Bewegwijzering
Goede doorgaande bewegwijzering is één van de pijlers van de nationale icoonroutes. De bestaande uitvoering van LF-bewegwijzering dateert al van 1989. De transitie van het LF-netwerk is hét moment om de bewegwijzering aan te pakken. In Friesland werden in februari al de eerste nieuwe bordjes geplaatst; andere provincies en regio's volgden daarna. De borden voor het deel van de route op de Veluwe zijn in productie en zullen medio juli geplaatst zijn. En dan is de cirkel rond en kunnen fietsers één uniform bordje volgen voor de volledige 440 km.

bordje LF ZuiderzeerouteMet de nieuwe bewegwijzering is nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de fietser (eenvoudiger én duidelijker) en de regionale beheerders (compacter).  

Naast de verbeterde tracering en nieuwe routebordjes is er ook een handige nieuwe fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website: www.lfzuiderzeeroute.nl, gelanceerd op 16 juni 2020.

Ervaringen van fietsers

Sinds de lancering is de LF Zuiderzeeroute volop gefietst. Hieronder enkele ervaringen, inclusief die van vakantiefietsers Laura en Irene. Zij verkenden de route, posten dagelijks hun foto's en verhalen op Twitter, Facebook en Instagram, en schreven een leuke blog.

"Ik heb enorm genoten van de LF Zuiderzeeroute. Ik had echt onderschat hoeveel mooie dorpen en steden er direct aan de route liggen, in mijn hoofd was het vooraf echt een ‘Rondje IJsselmeer’ met water, water en nog eens water."

"Prachtige route. Nederland op zijn best. Wij reden het rondje in 4 dagen. De route is goed bewegwijzerd, maar de gids voegt wel iets toe; interessante info, handig bij plannen van stops en overnachtingen. Goede, overzichtelijke kaarten voor als je even de weg kwijt bent. De nieuwe opzet, plastic map met kaarten en boekje, beviel ons wel."

"Geweldige fietstocht, goede wegen en bewegwijzering. Complimenten!"

"Zeer mooie route met mooie plekken en plaatsen. De route staat heel goed aangegeven, superfijn. We hebben het boekje met kaarten gekocht, mooie aanvullende info in het boekje. De kaarten zijn leuk om te weten waar je fietst en welke plaatsen er in de omgeving zijn. Dit is zeker niet onze laatste LF-route."

De feedback van fietsers, vaak gecombineerd met een oorkonde-aanvraag, staat op lfzuiderzeeroute.nl bij het onderdeel Verhalen en Ervaringen.